Dit zijn de gezondste landen ter wereld (en België hinkt achterop)

Foto: Shutterstock

Vakantie

Dit zijn de gezondste landen ter wereld (en België hinkt achterop)

Print
Het gezondste land ter wereld, dat is Spanje. Althans volgens de Bloomberg Healthiest Country Index, die de algemene gezondheid van 169 landen wereldwijd in kaart brengt. België zakt dit jaar enkele plaatsjes.

Je zou denken dat er iets in de paella zit in Spanje, want het land heeft zopas van Italië de nummer een positie overgenomen in de Bloomberg Healthiest Country Index. Het Amerikaanse bedrijf maakt om de twee jaar een ranglijst op van 169 landen en houdt daarbij rekening met factoren zoals levensverwachting, het aantal inwoners met obesitas en rookgedrag, maar ook toegang tot proper water en sanitaire voorzieningen. 

In de top tien staan daarnaast nog eens vier Europese landen: IJsland, Zwitserland, Zweden en Noorwegen. Japan blijkt de gezondste Aziatische natie te zijn en ook Australië, Singapore en Israël halen de eerste tien. In de vorige editie van 2017 stond Spanje nog op de zesde plaats. België is terug te vinden op nummer 28 en zakt daarmee twee plaatsen.

Mediterraans dieet 

Als verklaring voor het goede resultaat van Spanje anno 2019 wordt vooral gewezen naar de hoge levensverwachting van bijna 86 jaar, de hoogste in de EU. Dat zou vooral te danken zijn aan de goede gezondheidszorg, maar ook wat ze eten zou er wel eens voor iets tussen kunnen zitten. Het mediterraans dieet wordt nog steeds als een van de meest gezonde beschouwd. 

NIET TE MISSEN