Panini-tekeningen maken van Manchester United mag niet

Foto: Twitter Panini Cheapskates

Panini-tekeningen maken van Manchester United mag niet

Print

Wie graag carrière wil maken als tekenaar van Panini-plaatjes, let maar beter op. Het Britse koppel Alex en Sian Pratchett mogen geen Panini-plaatjes van Manchester United meer natekenen. Volgens de Engelse topclub worden de intellectuele eigendomsrechten, dat is de overkoepelende naam voor onder andere auteursrechten, merken-, modellen- en tekenrechten, beschadigd door de tekeningen. Dat meldt de NOS.

Het Britse echtpaar begon tijdens het WK in 2014 met het natekenen van de voetbalplaatjes van Panini om zo op een goedkopere manier hun Panini-boek te vullen. Dat deden ze onder de naam ‘Panini Cheapskates’. De twee werden razend populair op het internet met hun nietbepaald hoogstaande tekeningen, maar de tekeningen werden verkocht en de opbrengst ging naar een goed doel: Union Street FC, de favoriete club van Pratchett.

(Lees verder onder de foto)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SMILE

Een bericht gedeeld door Panini Cheapskates (@paninicheapskates) op

 

Door het succes gingen de twee door en bouwden ze een hele collectie op. Ook tijdens het EK 2016 en het WK 2018 tekenden ze alle Panini-plaatjes na om goede doelen te steunen met de opbrengst. Het initiatief raakte ook bij de professionele voetbalclubs bekend en daar stuitte het op bezwaar. Manchester United, de ploeg van onder anderen Rode Duivel Romelu Lukaku, begrijpt de situatie rond Panini Cheapskates, maar "alleen officiële licentiehouders, partners en sponsors hebben toestemming om het intellectuele eigendom van de club te gebruiken”, dat zegt de woordvoerder van United.

De tekeningen van Manchester United werden daarop verwijderd, maar Pratchett heeft ondertussen een oplossing. Vanaf nu verschijnen de tekeningen zonder clubverwijzingen naar United en krijgen de spelers fictieve namen. De spelers gaan tegenwoordig door het leven als Daffyd Peckham in plaats van David Beckham en Carl O’Stevez in plaats van Carlos Tevez.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Monday

Een bericht gedeeld door Panini Cheapskates (@paninicheapskates) op

 

 

 

Meer sportnieuws