‘Dokter Mabuse’ Bernard Sainz komt goed weg: in beroep wordt celstraf aangepast

Foto: AFP

‘Dokter Mabuse’ Bernard Sainz komt goed weg: in beroep wordt celstraf aangepast

Print

Het hof van beroep in het Franse Caen heeft Bernard Sainz, ook bekend als ‘dokter Mabuse’, woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden met uitstel voor inbreuken tegen de antidopingwetgeving in het semiprofessionele en amateurwielrennen.

Klik hier voor onze digitale wielergids!

De intussen 75-jarige Sainz komt daarmee goed weg, want op 5 september 2017 werd hij door de correctionele rechtbank in Caen daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden en een boete van 20.000 euro. Op 12 december had het parket-generaal nog een gevangenisstraf van dertig maanden gevraagd, waarvan twaalf maanden met uitstel.

De zelfverklaarde natuurgeneeskundige werd ervan beschuldigd tussen mei 2007 en november 2010 amateurwielrenners en renners van semiprofessioneel niveau een dopingprotocol opgelegd te hebben. Hierbij zou de Fransman zichzelf gevoelig verrijkt hebben.

In november 2017 werd er een nieuw gerechtelijk onderzoek geopend na een documentaire met verborgen camera op de Franse tv, in 2016. Sainz wordt daarin beschuldigd van diverse misdrijven: het uitoefenen van “onwettige” geneeskunde, het aanzetten tot het gebruik van verboden middelen tijdens sportmanifestaties, hulp bij het gebruik van verboden middelen en medeplichtigheid bij het bezit van verboden middelen.

‘Dokter Mabuse’ Bernard Sainz komt goed weg: in beroep wordt celstraf aangepast
Foto: Photo News

Sainz, die in het verleden in België naam verwierf omwille van zijn beruchte samenwerking met de betreurde Frank Vandenbroucke, kreeg in 2014 al een celstraf van twee jaar, waarvan twintig maanden voorwaardelijk, voor het stimuleren van dopinggebruik. Het jaar voordien moest hij drieduizend euro boete betalen in een zaak rond verboden middelen bij paarden.

Meer sportnieuws