Slechte slaper? Daar zitten je genen voor iets tussen

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Slechte slaper? Daar zitten je genen voor iets tussen

Print
Geschat wordt dat wereldwijd zo'n tien procent van de mensen een chronisch slechte slaper is. Een internationaal team van onderzoekers heeft nu voor het eerst blootgelegd dat de aandoening voor een deel erfelijk bepaald wordt en verankerd is in het brein. Een magere troost voor wie er aan lijdt, maar het maakt wel dat er efficiënter naar geneesmiddelen kan worden gezocht.

Het internationale onderzoek, dat onder leiding staat van enkele Nederlandse wetenschappers, naar de mechanismen achter chronische slapeloosheid duurde zo'n dertig jaar en bracht het DNA en de slaapgegevens van 1,3 miljoen mensen in kaart. Daaruit kon worden afgeleid dat er wel degelijk een genetische voorbestemdheid bestaat voor slecht slapen. Voor het eerst werden 956 genen in ons brein geïdentificeerd die een risico geven op chronische slapeloosheid. 

"Het was echt zoeken naar spelden in een hooiberg, maar we hebben ze”, zegt professor Eus Van Someren in een interview met De Telegraaf. "Dit ontsluit een heel nieuw gebied van onderzoek en het gaat nu snel. Het lijkt erop dat mensen met die risicogenen bepaalde spanningen niet goed opgeruimd krijgen tijdens hun slaap. Een nachtje slapen doet dan niet zo veel goeds. Soms kunnen slapelozen zelfs nog meer gespannen wakker worden dan dat ze naar bed gingen."

Twee keer positief

Die bevindingen zijn op twee manieren positief voor mensen die aan de aandoening lijden. Niet alleen blijkt dat hun klachten niet als gezeur weggezet moeten worden, er kunnen nu ook makkelijker medicijnen ontwikkeld worden om het probleem aan te pakken. Van Someren verwacht dat het medicijnonderzoek over twee jaar al van start zal kunnen gaan. 

Aanpassen levensstijl

Voor het zover is, meent de professor dat het belangrijk is om alvast je levensstijl wat aan te passen. Zo moet je proberen zo ontspannen mogelijk naar bed te gaan. "Als je aanleg hebt voor slapeloosheid kun je in de gaten houden dat je niet aan het einde van dag al te spannende dingen onderneemt", klinkt het nog. 

NIET TE MISSEN