91ste Academy Awards uitgereikt in Hollywood

‘Green Book’ verrassende winnaar ‘Beste film’ op de Oscars

Print

Vannacht zijn in Los Angeles voor de 91ste keer de bekendste filmprijzen uitgereikt: de Academy Awards of Oscars. Het belangrijkste beeldje, dat voor beste film, ging enigszins verrassend naar ‘Green Book’.

‘Green Book’ verrassende winnaar ‘Beste film’ op de Oscars
Billy Porter. Foto: EPA-EFE

De genodigden haalden alles uit de kast om op te vallen tijdens hun entree. Billy Porter, acteur in de serie over dragqueens ‘Pose’, slaagde daarin met zijn extravagante maatpak-jurk: kostuum tot aan de heupen, baljurk tot aan de rode loper. Glenn Close, genomineerd voor beste actrice, leek zich in een Oscar-beeldje verkleed te hebben, wat een zware opgave was: haar jurk vol parels woog bijna twintig kilogram. Haar concurrente voor dezelfde prijs, Lady Gaga, verscheen in een iets minder opvallende zwarte baljurk maar schitterde letterlijk dankzij de ketting met enorme diamant die het laatst werd gedragen door Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffanny’s (1961).

‘Green Book’ verrassende winnaar ‘Beste film’ op de Oscars
Glenn Close. Foto: AFP

In tegenstelling tot andere jaren werd de show niet aan elkaar gepraat door een centrale gastheer, - vrouw of -duo, nadat Kevin Hart moest afhaken wegens het opduiken van oude homofobe tweets. In plaats van de traditionele humoristische monoloog werd de show dan maar geopend met een kort optreden van Queen, althans de originele muzikanten met vervanger Adam Lambert als zanger. Of Bohemian Rhapsody, over oorspronkelijke zanger Freddy Mercury, met een van de vijf beeldjes waarvoor de film genomineerd naar huis zou mogen gaan of niet, Queen speelde alvast vol overtuiging We are the Champions.

Na een videomontage en wat grapjes door Tina Fey, Amy Poehler en Maya Rudolph, reikten de drie actrices – als eersten van de 25 presentatoren van de avond – de eerste Oscar uit. Het beeldje voor beste actrice in een bijrol ging naar Regina King (If Beale Street Could Talk).

Beste documentaire werd Free Solo van National Geographic, over klimmer Alex Honnold die in 2017 als eerste de imposante El Capitan in Yosemite National Park zonder touwen beklom.

‘Green Book’ verrassende winnaar ‘Beste film’ op de Oscars
Foto: REUTERS

Beste haar een make-up ging naar Vice, beste kostuumontwerp (gepresenteerd door actrice Melissa McCarthy in een… speciaal kostuum) en beste productie-ontwerp naar Black Panther. Netflix-film Roma won met zijn zwart-witbeelden beste cinematografie, Bohemian Rhapsody won beste geluidmontage, beste sound mixing én beste montage. “We are the Champions”? Queens voorspelling bleek toch enigszins te kloppen.

Roma, genomineerd voor beste film, kon geen geschiedenis schrijven door als eerste anderstalige film die meest begeerde Oscar te winnen, maar nam wel het beeldje voor beste anderstalige film in ontvangst.

Mahershala Ali (Green Book) werd bekroond als beste acteur in een bijrol.

De beste animatiefilm werd Spider-Man: Into the Spider-Verse, de beste geanimeerde kortfilmBAO.

Period. End of Sentence mocht de prijs voor beste korte documentaire in ontvangst nemen, First Man die voor beste visuele effecten, Skin de Oscar voor beste kortfilm.

Green Book won in de categorie beste originele script, BlacKkKlansman van Spike Lee beste geadapteerde script. Het is de eerste Oscar voor Lee, die al vijf keer genomineerd werd. Hij gebruikte zijn speech om het publiek te vragen bij de presidentsverkiezingen van 2020 aan de juiste kant van de geschiedenis te staan. “Maak de morele keuze tussen liefde en haat. (Lee droeg de woorden ‘Love’ en ‘Hate’ aan zijn handen, nvdr.) Laat ons het juiste doen!”

‘Green Book’ verrassende winnaar ‘Beste film’ op de Oscars
Lady Gaga en Bradley Cooper. Foto: REUTERS

De beste muziek was volgens de Academy te horen in Black Panther (beste originele filmmuziek) en A Star Is Born. ‘Shallow’, eerder tijdens de show nog op zo’n romantische manier gezongen door Lady Gaga en Bradley Cooper dat Twittergebruikers zich afvragen wat Coopers partner daarvan denkt, kreeg de Oscar voor beste originele muzieknummer. Gaga nam de prijs al huilend in ontvangst en bedankte onder anderen tegenspeler, duetpartner en regisseur Cooper: “Er is geen enkele andere persoon op deze planeet die dit nummer met mij had kunnen zingen. Dank u om in ons te geloven.”

De vierde van vijf nominaties voor Bohemian Rhapsody werd omgezet in een gouden beeldje dankzij Rami Malek: hij won de prijs voor beste acteur. Hij is de eerste acteur van Arabische afkomst die een Academy Award wint.

‘Green Book’ verrassende winnaar ‘Beste film’ op de Oscars
Olivia Colman. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

De Oscar voor beste actrice ging naar Olivia Colman (The Favourite), die zelf uit de lucht viel: “Dit is hilarisch. Ik heb een Oscar gekregen!” “Aan elk klein meisje dat haar speech aan het oefenen is: je weet nooit. Ik werkte vroeger als poetsvrouw en ik heb veel mijn tijd gespendeerd aan me dit inbeelden.” Toen ze ingefluisterd werd haar speech af te ronden, reageerde ze met: “Rond alstublieft af? Oh pfrrrt” en een middenvinger.

De gouden outfit van topfavoriete voor de prijs van beste actrice Glenn Close bleek geen geluk te hebben gebracht. Dit was al de zevende keer dat ze een nominatie niet omgezet zag in een Oscar-beeldje.

Alfonso Cuaron werd bekroond als beste regisseur voor Roma.

De belangrijkste prijs van de avond, beste film, ging enigszins verrassend naar Green Book. Die op een waargebeurd verhaal gebaseerde film volgt de zwarte pianist Don Shirley en zijn Italiaans-Amerikaanse chauffeur/bodyguard Tony Vallelonga op een roadtrip door de Verenigde Staten. Niet iedereen was enthousiast over de film, waar bovendien wat controverse rond ontstond. Vallelonga’s zoon Nick, die mee schreef aan het script en de film produceerde, moest zich excuseren voor een anti-islamitische tweet. Ook regisseur Peter Farrelly zag zich genoodzaakt verontschuldigingen aan te bieden nadat hij beschuldigd werd van ongepast seksueel gedrag.

‘Green Book’ verrassende winnaar ‘Beste film’ op de Oscars
‘Green Book’ wint de Oscar voor beste film. Foto: REUTERS
Nu in het nieuws