DISCUSSIE. Autovrije straten om wielersport nieuw leven in te blazen?

Foto: Hollandse Hoogte / Flip Franssen

DISCUSSIE. Autovrije straten om wielersport nieuw leven in te blazen?

De instroom van jongens en meisjes in de wielersport baart zorgen, en daar wil Philippe Muyters (N-VA) iets aan doen. In een plan roept hij op om meer straten autovrij maken, en BMX-terreinen aan te leggen.

Er zijn nog geen 4.000 minderjarigen aangesloten bij een wielerclub, in tegenstelling tot 170.000 kinderen bij voetbalclubs, 132.000 jonge turners of 42.000 zwemmertjes. Een van dé redenen: het is te gevaarlijk op de weg.

LEES OOK. Muyters moedigt gemeenten aan om wielersport nieuw leven in te blazen: “Maak straten autovrij voor jonge coureurs”

Daarom werkt Philippe Muyters in samenspraak met wielerfederatie Cycling Vlaanderen aan een witboek koers, een beleidsplan waarmee de minister met name steden en gemeenten wil “aanmoedigen”. Een crisisplan dat niet verplicht, zo u wil. Het omvat de ambitie om in elke provincie twee tot drie afgesloten omlopen te realiseren.

Kan het (tijdelijk) autovrij maken van straten een boost betekenen voor de wielersport? Heeft u andere ideeën om jonge coureurs aan te moedigen? Laat het ons weten. Een greep uit de reacties verschijnt maandag in Gazet van Antwerpen.

Nu in het nieuws