Profvoetballer Yassine El Ghanassy in beroep tegen jaar effectieve celstraf: “Niemand is daar gebaat mee”

Foto: BELGAIMAGE

Profvoetballer Yassine El Ghanassy in beroep tegen jaar effectieve celstraf: “Niemand is daar gebaat mee”

Print
Brugge -

Profvoetballer Yassine El Ghanassy heeft beroep aangetekend tegen het jaar cel dat hij kreeg voor een zoveelste verkeersinbreuk. Volgens zijn advocaat Brecht Maus is de voormalige flankaanvaller van KV Oostende intussen genoeg gestraft. “Niemand is gebaat met een celstraf.”

Op 5 mei 2017 liep El Ghanassy tegen de lamp vlakbij het politiekantoor in de Alfons Pieterslaan in Oostende. De 28-jarige voetballer, die tegenwoordig aan de slag is bij het Saoedische Al-Raed, was met zijn smartphone in de hand aan het bellen achter het stuur van zijn peperdure Porsche 911 Carrera. Nazicht wees uit dat El Ghanassy op dat moment nog een rijverbod had na een vorige veroordeling. In september vorig jaar veroordeelde de politierechter hem hiervoor tot een jaar effectieve celstraf.

In beroep drong zijn advocaat Brecht Maus aan op mildheid. “Mijn cliënt begaat telkens klein overtredingen maar betaalt systematisch de minnelijke schikkingen niet”, stelde hij. “Dat komt omdat de boetes telkens op een verkeerd adres zijn toegekomen. Toen hij nog voor Nantes speelde kwamen zijn boetes toe op een adres in Noord-Frankrijk. Vermoedelijk was dit het gevolg van een vergissing, maar het parket hield daar geen rekening mee. Om dezelfde reden wordt mijn cliënt voortdurend bij verstek veroordeeld. Hij komt dit telkens te weten via de media. Maar de cascade van kleine overtredingen heeft intussen tot een opeenstapeling van straffen geleid. Zijn Porsche van 110.000 euro werd verbeurd verklaard, de geldboetes lopen op tot 25.000 euro en hij heeft nog een jarenlang rijverbod openstaan. Mijns inziens is niemand nog gebaat met een gevangenisstraf.”

“Meneer moet zijn adresproblemen oplossen”

Het openbaar ministerie vroeg de bevestiging van de celstraf. “Het is aan meneer om zijn adresproblemen op te lossen”, stelde de procureur. “En rijden zonder rijbewijs noem ik geen kleine overtreding.” El Ghanassy stapelde de voorbije twee jaar de veroordelingen voor de politierechtbank op. Omdat hij morgenmiddag een wedstrijd moet spelen was de voetballer deze voormiddag niet aanwezig voor de beroepsprocedure in de Brugse rechtbank. De uitspraak volgt op 22 maart.

Meer voetbalnieuws