DISCUSSIE. Delwaidedok wordt Bevrijdingsdok

De kogel is door de kerk. Het Delwaidedok zal binnenkort door het leven gaan als het ‘Bevrijdingsdok’. Dat heeft het Antwerpse stadsbestuur bekendgemaakt, na de controverse die was ontstaan rond de figuur van oorlogsburgemeester Leo Delwaide.

joro, SVW

Bij de opening van het dok in het noorden van de haven van Antwerpen in 1979 werd het vernoemd naar Leo Delwaide, de voormalige burgemeester van Antwerpen en havenschepen die een jaar eerder overleed.

De figuur van Leo Delwaide kwam recent onder vuur te liggen, nadat het boek ‘1942. Het jaar van de stilte’, van prof Herman Van Goethem, historicus en rector van de Universiteit Antwerpen, aan de oppervlakte bracht dat Delwaide als burgemeester tijdens de oorlogsjaren een actieve rol speelde bij het opsporen van Joden in de zomer van 1942.

Het stadsbestuur vond de zwaarwichtigheid van de feiten tijdens de oorlog helder genoeg en gaf daarom het advies aan het Havenbedrijf om die naam te schrappen.

Het dok zal niet opnieuw naar een historisch figuur worden vernoemd, maar krijgt de naam ‘Bevrijdingsdok’, een herinnering aan de bevrijding van Antwerpen, dit jaar exact 75 jaar geleden. De nieuwe naam zal finaal bekrachtigd worden door het Havenbedrijf. Als het Havenbedrijf de zegen geeft, zal de naam geofficialiseerd worden tijdens de bevrijdingsfeesten, in het weekend van 6, 7 en 8 september 2019.

Eerbetoon aan slachtoffers

“Met alle respect voor de andere suggesties die werden gedaan over de naam van het dok, maar binnen het schepencollege was er een brede consensus over Bevrijdingsdok”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). “De bevrijding van Antwerpen 75 jaar geleden was een kantelmoment. Het is niet alleen een eerbetoon aan de slachtoffers die er toen vielen bij de bevrijding, maar de naam staat ook stil bij waarvan Antwerpen is bevrijd.”

Wat vindt u van de keuze van de naam ‘Bevrijdingsdok’? Laat het ons hieronder weten en wij verzamelen een bundeling van uw reacties in de zaterdagkrant van Gazet van Antwerpen.