Homans (N-VA) wil komende vijf jaar geen enkele moskee erkennen

Foto: BELGA

Homans (N-VA) wil komende vijf jaar geen enkele moskee erkennen

Print

Als het van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) afhangt, wordt er de komende vijf jaar geen enkele moskee meer erkend in Vlaanderen.

Dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) deze legislatuur geen moskeeën zou erkennen, was al ongeveer duidelijk. Maar het zou nog veel langer kunnen duren. Volgens Homans zijn de huidige erkenningsvoorwaarden voorbijgestreefd, meldt Het Laatste Nieuws vrijdag.

Na onderzoek van KU Leuven

Op basis van een onderzoek van de KU Leuven schuift ze nu enkele nieuwe criteria naar voren, waaronder een proefperiode van 5 jaar voor gebedshuizen die een erkenning aanvragen. Vijf jaar lang zullen zij aan een reeks nieuwe voorwaarden moeten voldoen - bijvoorbeeld rond de giften die ze ontvangen uit het buitenland - vooraleer ze ook maar 1 euro overheidssteun krijgen. Ook de 57 geloofsgemeenschappen van wie er momenteel een aanvraag hangende is, zullen die periode moeten doorlopen.

Als Homans groen licht krijgt voor die nieuwe criteria, zal er de komende 5 jaar geen enkele lokale geloofsgemeenschap meer erkend worden. “Maar dat geldt evengoed voor protestantse en orthodoxe geloofsgemeenschappen.”

De kans dat de nieuwe erkenningscriteria nog voor de verkiezingen goedgekeurd raken, is weliswaar klein.

Nu in het nieuws