Sloveens toptalent Tadej Pogacar nekt Team Sky en grijpt de macht in Ronde van Algarve

Foto: rr

Sloveens toptalent Tadej Pogacar nekt Team Sky en grijpt de macht in Ronde van Algarve

Print

Het 20-jarige toptalent Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) heeft de tweede etappe in de Ronde van de Algarve (Por/2.BC) gewonnen. De Sloveens was de beste bergop in Foia van een fors uitgedund groepje met favorieten, Wout Poels werd tweede. Hij neemt meteen de leiderstrui over van Fabio Jakobsen, het Nederlandse toptalent van Deceuninck-Quick Step sneuvelde onder het geweld van Team Sky dat de forcing voerde op de slotklim.

Voor de amper twintigjarige neoprof Pogacar was het de eerste zege bij de profs. Eerder dit seizoen reed hij al de Tour Down Under. Beste Belg werd Xandro Meurisse met een achttiende stek, op 1:18 van de winnaar. In de stand neemt Pogacar ook de leiding over van de Nederlander Fabio Jakobsen, die woensdag naar de zege sprintte.

Lampaert aan het werk

Met aankomst na 187 kilometer bovenop Foia, het hoogste punt van de Algarve, stond in etappe twee de koninginnenrit en bijgevolg ook de lastigste van deze Ronde van de Algarve op het programma. In het peloton verzette Belgisch kampioen Yves Lampaert heel veel werk voor Deceuninck - Quick Step, dat met Jakobsen de leider in zijn rangen had. Ook Team Sky was zeer actief. Daardoor was het avontuur van alle aanvallers 16 kilometer voor de finish al afgelopen.

Van bij de voet van de slotklim (bijna acht kilometer aan goed zes procent gemiddeld) schroefde Sky het tempo nog verder op. Met kopman Wout Poels hadden zij één van de weinige klassementsrenners in hun rangen die bij de massale valpartij van de openingsrit geen tijd had verloren. De eerste grote naam die door hun hoge tempo moest afhaken, was Fabio Aru op vijf kilometer van de streep. Verrassend genoeg ging streekrenner Amaro Antunes in de slotkilometer nog eens in de aanval nadat hij ook eerder in de etappe actief was geweest. Favoriet Wout Poels ging in de tegenaanval, maar vanuit het wiel van de Nederlander ging Pogacar op en over iedereen naar de ritzege. De namen die in zijn spoor finishten, zijn niet van de minsten: Poels, Enric Mas en Sam Oomen vulden de rest van de top vier.

Pogacar won vorig jaar onder meer de Ronde van de Toekomst, werd tussen de profs toen al vierde in de ronde van zijn thuisland, en geldt als een van de grootste talenten uit het peloton. In het klassement heeft hij nu een seconde voorsprong op Poels en drie op Mas. Vrijdag kan een tijdrit van 20,3 kilometer dat klassement echter opnieuw op zijn kop zetten. Zaterdag zijn de sprinters opnieuw aan zet. Zondag volgt de slotrit met aankomst in Malhao, een bergje van drie kilometer (tweede categorie).

 

 

Uitslag:

1. Tadej Pogacar (Sln/UAE-Team Emirates) in 4u58:25

2. Wout Poels (Ned) op 0:01

3. Enric Mas (Spa) 0:03

4. Sam Oomen (Ned) 0:05

5. Amaro Antunes (Por) 0:07

6. David De La Cruz (Spa) 0:21

7. Joao Rodrigues (Por) 0:24

8. Simone Petilli (Ita) 0:27

9. José Herrada (Spa) 0:28

10. Michael Valgren (Den) 0:49

Stand:

1. Tadej Pogacar (Sln/UAE-Team Emirates) in 9u51:24

2. Wout Poels (Ned) op 0:01

3. Enric Mas (Spa) 0:03

4. Sam Oomen (Ned) 0:05

5. David De La Cruz (Spa) 0:21

6. Soren Kragh Andersen (Den) 0:51

7. Joao Rodrigues (Por) 1:29

8. Amaro Antunes (Por) 1:42

9. Neilson Powless (VSt) 1:46

10. Marc Hirschi (Zwi)

Meer sportnieuws