Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

10x EROPUIT DEZE WEEK

1ZA 23/02Dag van de Academieswww.dagvandeacademies.be

ilse dewever

Vandaag zijn de 170 kunstacademies in Vlaanderen aan het feest. De Dag van de Academies is opgehangen aan het thema ‘Tijd voor Kunst’. Meer dan 8.000 leerlingen muziek, woord, dans en beeld gaan in Antwerpen aan de slag bij een kunstroute op 14 locaties rond het Mechelseplein. Om 14u geven zangers en muzikanten in Amuz een gratis concert in polyfone stijl. In het Instituut voor Kunst en Ambacht in Mechelen kan je workshops en demo’s meemaken in de ateliers boekbinden, juweelontwerp en glasblazen.

2ZA 23/02Zoek je zaden uitwww.antwerpen.be

Met de lente in aantocht heropenen vandaag de vier Antwerpse zadenbibs: het EcoHuis in Borgerhout, bibs De Poort en De Vertellerij in Berchem en bib Driehoek in Ekeren. In een zadenbib kan je zaden binnenbrengen die je zelf oogstte, en je kan er ook zaden ontlenen. In het EcoHuis vertelt de plantenexpert je welke plantencombinaties geschikt zijn voor gevel of tuin.

3ZA 23/02Kleren voor een prikjewww.pleinpubliek.be

Op vlak van duurzaamheid is er in de textielsector nog werk aan de winkel. Alvast een stap in de goede richting zijn de ‘closet sales’, zoals er vandaag tussen 10 en 16u eentje gehouden wordt bij Plein Publiek (D’Herbouvillekaai 19). Verscheidene fashionista’s verkopen er trendy kledingstukken, accessoires en schoenen aan een tweedehands prijsje.

4ZO 24/02Koersen aan het Noordkasteelwww.districtantwerpen.be/sport

Nabij Noordkasteel-Oost wordt zondag de eerste editie van de Noordkasteelcross gereden. Wielerliefhebbers vanaf 15 jaar wacht een afwisselend parcours met een helling, kasseistrook en veel boswegen en weide. Zowel crossfietsen als mountainbikes zijn toegelaten. Er staan drank- en foodtrucks voor de toeschouwers en de sporters.

5ZA 23/02 - ZO 03/03Bouwen aan je huiswww.batibouw.com

Met Batibouw gaat vanaf vandaag de zestigste editie van ’s lands grootste bouw-, renovatie- en woonbeurs van start. In Brussels Expo verwelkomt een duizendtal exposanten bouwlustigen. Er wordt ook aandacht besteed aan actuele thema’s, zoals de ingeperkte woonoppervlakte. Initiatieven als cohousing of zorgwonen worden daarbij uitgelicht.

6ZO 24/02Run For Naturewww.natuurpunt.be

Aan je conditie werken en tegelijk frisse lucht opsnuiven, dat zijn twee vliegen in één klap. In Rijmenam organiseert Natuurpunt zondag de recreatieve loopwedstrijd Run For Nature. De lopers of wandelaars lopen 11 km langs de Dijle. Vanaf 13u aan OC Sint-Maartensberg (Sint-Maartensberg 1).

7ZA 23/02Museumnacht in Brusselwww.museumnightfever.be

Naar het voorbeeld van Nuit Blanche in Parijs blijven vanavond in de hoofdstad zo’n dertig musea open tussen 19 en 1u. Los van de expo’s zorgt Museum Night Fever voor een feestelijke omkadering met optredens, dj-sets en animatie. In Bozar treden honderd dansers van Ultima Vez, het gezelschap van Wim Vandekeybus, gedurende zes uur op.

8ZO 24/0210 Miles van Zoerselwww.zandstappers.be

De bossen van Malle, Zoersel en Sint-Antonius vormen zondag het decor van de 36ste Trappistentocht, oftewel de 10 Miles van Zoersel (16,2 km). De jongsten kunnen wandelen langs het Kidspad met zoektocht. Als beloning krijgen ze een Kiekeboe-strip. Los van de tombola en animatie, neemt elke deelnemer ook een plantje mee naar huis. Inschrijven kan vanaf 7u aan gemeenteschool Beuk en Noot (Achterstraat) in Zoersel.

9VR 01/03 - ZO 31/03Tafelen bij jonge chefswww.jongkeukengeweld.be

Droom je als jongere van een etentje in een chique restaurant? Dankzij de actie Jong Keukengeweld kunnen eters tussen 18 en 30 jaar in maart de voeten onder tafel steken in topzaken, en dat voor een interessant prijsje. De chefs van de deelnemende restaurants zijn zelf niet ouder dan 35. In de provincie Antwerpen kan je onder meer gaan proeven bij Nathan, Colette en Signatuur.

10VR 01/03 - ZO 03/03Krasse knarren in Antwerp Expowww.antwerpclassicsalon.be

Al 42 jaar is het Antwerp Classic Salon de ontmoetingsplaats bij uitstek voor de Belgische oldtimerclubs. In Antwerp Expo verzamelen zich vanaf vrijdag glanzende bolides in allerlei stijlen en uit diverse periodes. Extra aandacht gaat uit naar de Mini, die zestig jaar bestaat, en naar ‘eeuweling’ Citroën. Ook fans van Lamborghini worden extra in de watten gelegd.