Gevaarlijke toestanden door muur van trucks in Waaslandhaven: auto’s slalommen tussen tegenliggers

Print
Beveren-Waas -

Er zijn grote verkeersproblemen op de linkeroever in de Waaslandhaven. “Door een nieuw systeem zijn er al wekenlang problemen en de wachttijden lopen op tot maar liefst zeven uur”, klinkt het bij een transporteur. Op een filmpje zijn ook gevaarlijke wegsituaties te zien. Auto’s die een eindeloze rij vrachtwagens voorbijrijden, moeten slalommen om tegenliggers te ontwijken. “We hebben zorgen, maar we pakken dit aan, en de eerste testen zijn positief”, klinkt het bij AET.

Bij terminaloperator Antwerp Euroterminal (kaai 1333) in de Waaslandhaven is enkele weken geleden nieuwe software geïnstalleerd voor de afhandeling van containers. Die zorgen voor problemen met lange wachttijden, wat truckers mateloos frustreert. “De wachttijden lopen op tot maar liefst zeven uur. Hierdoor staan er honderden vrachtwagens aan te schuiven aan de ingang, op de rijbaan. De transportfirma’s ondervinden hierdoor grote hinder”, zegt men bij het transportbedrijf, dat liever anoniem blijft.

“Zeer onveilige situatie”

Hij wijst op problemen met de rij- en rusttijden van trucks, wanneer die niet tijdig kunnen leveren. “Daarnaast heerst er een zeer onveilige verkeerssituatie. Het doorgaand verkeer probeert de meterslange file in te halen via de linkerrijbaan en brengen zo tegenliggers in gevaar”, aldus de transporteur nog, die wijst op een filmpje van afgelopen dinsdag. “Ongevallen zullen wellicht niet lang uitblijven.”

(Lees verder onder de foto.)

Gevaarlijke toestanden door muur van trucks in Waaslandhaven: auto’s slalommen tussen tegenliggers
Sommige bestuurders posten foto’s van de urenlange wachttijden online. Foto: RR

Bij AET willen ze de problemen niet onder stoelen of banken steken. “We hebben zorgen”, zegt managing director Yves De Larivière. “Er was een nieuw systeem voor de manier waarop de containers op de yard werden weggezet. Daar zijn jammer genoeg naweeën geweest, die zijn onderschat. Maar vannacht is er een update geweest van het systeem voor een deel van de terminal. We zijn het nog aan het testen, maar de eerste resultaten zijn positief. Tegen maandag zou de hinder substantieel moeten zijn weggewerkt.”

Schepen naar Rotterdam afgeleid

“We hebben nu al een paar keer te horen gekregen dat het zou worden opgelost, maar recent liepen die wachttijden weer op. Er zijn zelfs schepen naar Rotterdam afgeleid, omdat ze de containers hier niet afgehandeld krijgen”, klinkt het tot slot nog bij het truckbedrijf.

Nu in het nieuws