7.500 jongeren voor het klimaat in Brussel, Zweedse Greta belaagd door media: “Politie moest ingrijpen”

Voor de zevende donderdag op rij zijn jongeren in heel het land op straat gekomen om te betogen voor een betere toekomst en een ambitieuzer klimaatbeleid. In totaal waren er 7.500 manifestanten, zegt de politie. De komst van Greta Thunberg maakte het een bijzondere editie, de 16-jarige Zweedse activiste stapte namelijk mee met de Belgische jeugd in Brussel. Al liep dat niet va een leien dakje: het meisje moest stevig beschermd worden door de aanwezige agenten en stewards wegens massale media-aandacht.

evdg, ssg

De klimaatmars in Brussel is omstreeks 13u gestart aan het Noordstation en de Koning Albert II-laan. De jongeren die er al eerder verzamelden, wachtten vol ongeduld op de aankomst van Greta Thunberg. “Dat geeft ons extra motivatie”, klinkt het bij een scholiere. “We worden gehoord.”

Toen de 16-jarige klimaatactiviste uit Zweden uiteindelijk arriveerde, kon de stoet maar moeizaam op gang trekken door de veelvuldige aanwezige media die het meisje continue omringen. “Na een halfuur is de stoet amper 300 meter verder”, aldus onze correspondent ter plaatse. “De politie heeft intussen moeten ingrijpen. Agenten vormen een lijn om te opdringerige pers tegen te houden.” Ook de stewards van Youth for Climate hadden alle moeite van de wereld om cameraploegen op afstand te houden.

© ssg

Voor mede-activiste Kyra Gantois werd het even te veel en vloeiden er tranen. Thunberg, als een heldin onthaald door de jongeren, bleef er zoals steeds ijzig kalm onder. Haar naam werd gescandeerd en langs de kant riepen jongeren “Greta we love you” wanneer ze hun inspiratiebron voor het eerst in levende lijve zagen. Langs de kant stonden ook rijen mensen die niet protesteren om een glimp op te vangen van de 16-jarige klimaatactiviste.

Thunberg haalt uit naar politici

De Klimaatmars vertrok sowieso later dan gewoonlijk omdat Thunberg donderdagochtend nog de Europese Commissie in Brussel ging toespreken. Daar wees ze politici op hun verantwoordelijkheden. “Wij willen dat ze met wetenschappers praten. Verenig je achter de wetenschap, dat is onze enige eis”, klonk het onder meer.

Thunberg besloot haar toespraak in scherpe bewoordingen: “We zijn begonnen met het opruimen van jullie rotzooi. En we zullen niet stoppen tot we klaar zijn.”

© ssg

Youth for Climate brengt al wekenlang duizenden jongeren op de been. Vorige donderdag zakten nog 11.000 klimaatspijbelaars naar de hoofdstad af om te betogen voor een betere toekomst en een ambitieuzer klimaatbeleid. Het is afwachten of de komst van Greta Thunberg dat aantal opnieuw de hoogte in stuwt, maar volgens de eerste waarnemingen lijkt dat wel degelijk het geval. Het protest is deze week immers Europees getint, want er waren ook delegaties uit Nederland en Duitsland die komen mee betogen om samen een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen in Europa. Ook de Grootouders voor het Klimaat waren naar goede gewoonte opnieuw op het appel.

MEER OVER Klimaat

Nu in het nieuws