Conflict tussen Belgische atleten en atletiekbond: vader Borlée is woest, EK-selectie uitgesteld: “Trieste bedoening”

Foto: ID/ Lieven Van Assche

Conflict tussen Belgische atleten en atletiekbond: vader Borlée is woest, EK-selectie uitgesteld: “Trieste bedoening”

Print
Brussel -

De bekendmaking van de selectie voor het EK indooratletiek in Glasgow is met vier dagen uitgesteld. Donderdag zou in Gent een persmoment plaatsvinden, maar dat is door de Belgische atletiekbond (KBAB) uitgesteld als gevolg van een rel die woensdag ontstond. Verschillende atleten weigeren een nieuwe gedragscode te ondertekenen.

De nieuwe gedragscode van de KBAB bestaat uit twee onderdelen: de atleten moeten enerzijds akkoord gaan om uitsluitend de officiële teamkledij te dragen, en anderzijds hun portretrechten afstaan aan de KBAB. Om geselecteerd te worden voor het EK in Glasgow, van 1 tot 3 maart, moest elke atleet de conventie donderdag voor 10 uur ondertekend aan de KBAB bezorgen. Maar een merendeel van de atleten weigerde dat. Onder meer de broers Borlée, Thomas Van der Plaetsen en Cynthia Bolingo tekenden niet.

Atleten die de conventie niet tekenen, riskeren om niet opgenomen te worden in de selectie voor Glasgow, zo werd hen per mail meegedeeld. Atleten die wel tekenen, maar tijdens het toernooi de regels overtreden, riskeren boetes tot 20.000 euro.

LEES DE VOLLEDIGE GEDRAGSCODE HIER.

Jacques Borlée: “Geldboetes? Er zijn niet eens premies!”

“Geen sprake van dat ik of mijn zonen dat ondertekenen”, zegt coach Jacques Borlée vandaag in Het Nieuwsblad. “Dat is als een Anderlechtspeler die 1 miljoen verdient plots 20 miljoen moet betalen omdat hij geen Anderlechttraining draagt. Trouwens, om geldboetes te vragen, moet je eerst premies uitreiken. Er zijn geen premies. De KBAB betaalt geen premies aan zijn atleten, maar wil nu wel boetes tot 20.000 euro opleggen. Dat slaat nergens op. We wachten trouwens nog altijd op de premies van het WK outdoor in 2015. Dat mag ik toch op zijn minst een opmerkelijke situatie noemen, denk ik? En geen atleten meer selecteren? Ga naar de rechtbank en je krijgt altijd gelijk.”

“Als we de juiste kleren zouden krijgen, zou er geen probleem zijn. Maar de kledij voldoet niet. Dat is één probleem”, begint Jacques Borlée zijn verhaal. “Daarnaast is het belachelijk dat we de conventie pas te zien krijgen twee dagen voordat hij ondertekend moet zijn.” De Belgische atleten moesten in aanloop naar het EK indoor in Glasgow een gedragscode ondertekenen. Daarin moesten ze zich engageren om alleen officiële teamkledij te dragen en hun portretrechten af te staan aan de KBAB. De conventie moest verplicht ondertekend zijn door elke atleet tegen vandaag/donderdag 10 uur, maar een meerderheid van de atleten weigerde pertinent. Welke sanctie daaraan vasthangt, moet nog blijken. Uitsluiting van het EK is een optie. De bekendmaking van de EK-selectie is alvast met vier dagen uitgesteld.

“Het is een trieste bedoening”, gaat de bondscoach van de 4x400 meter verder. “De Belgische atleten en hun trainers leveren fantastisch werk. Ik ben nooit met zo’n grote delegatie naar een EK indoor gegaan, en ook de Belgian Cheetahs zorgen voor een nieuwe wind. Maar de federatie voert een oorlog tegen zijn eigen atleten. Ik heb ondertussen al hogere instanties zoals het BOIC aangeschreven om samen tot een constructieve oplossing te komen. We moeten in sereniteit naar het WK in Doha en de Spelen in Tokio kunnen, en de oorlog moet stoppen.”

Bond: “Er zijn regels en die moeten worden gerespecteerd”

Christian Maigret, die als technisch directeur van de Waalse bond mee in de Belgische bond zit, ziet het probleem niet. “We willen de atleten niet in een dwangbuis steken. Maar er zijn regels en die moeten worden gerespecteerd. Want in elke competitie treden wel enkele atleten die met de voeten.”

In een persbericht laat de KBAB donderdagmiddag weten dat het voorziene persmoment in Gent niet doorgaat. Het is nu wachten tot maandag om de volledige EK-selectie te kennen. De atletiekbond geeft zichzelf op die manier de tijd om onderhandelingen op te starten met de atleten en het ergste scenario, de niet-selectie van één of meerdere atleten, te vermijden.

Meer sportnieuws