Mode

De modeweek van Londen in tien hoogtepunten

Print
Nepbont, politieke statements en latex. Tijdens London Fashion Week werd de controverse allesbehalve geschuwd. De catwalk werd gebruikt om ongenoegen over de hedendaagse maatschappij te uiten, om dierenleed teniet te doen én om wondermooie, sprookjesachtige creaties te showen. Wat een (mode)week.

De politieke statements van Vivienne Westwood

Vivienne Westwood schuwt de controverse nooit. Ook nu niet. Met haar politieke statements die op groot formaat op haar kledij bevestigd werden, maakte de extravagante ontwerpster haar ongenoegen over onze consumptiemaatschappij duidelijk. Ook de bankiers kregen een flinke veeg uit de pan.

(Foto's: Catwalk Pictures/ Vivienne Westwood)

Liefde voor latex

De prachtige baljurken met romantische bloemenprints van Richard Quinn leken over een kinky kantje te beschikken. De nogal onorthodoxe combinatie met latex, die onder de baljurken gedragen werd, hulde het geheel in een gewaagde en duistere sprookjessetting.

(Foto's: Catwalk Pictures/ Richard Quinn)

Hele familie op de eerste rij

Victoria Beckham was één van de grote afwezigen tijdens de New Yorkse modeweek, maar in haar 'heimat' voelt ze zich als een vis in het water. Vooral als de voltallige familie Beckham op de eerste rij aanwezig is. Het nieuwe liefje van Brooklyn, Hana Cross, was ook voor het eerst van de partij.

(Foto: Isopix)

Hot Weather Hair

Geen gesophisticeerde, perfecte kapsels op die Londense catwalks. Integendeel zelfs. De kapsels zien eruit alsof de modellen de hele dag in de zon hebben geluierd of van een avondje stappen naar huis teruggekeerd zijn zonder de minste aandacht aan hun haar te besteden. En zo kwam de term 'hot weather hair' tot stand.

(Foto's: Catwalk Pictures/ Alexa Chung, Toga en Alexa Chung)

Controverse bij Burberry

Het Britse Burberry heeft na een storm van kritiek een sweater uit de collectie gehaald die tijdens de Londense modeweek op zondag gepresenteerd werd. Aan de omstreden hoodie hingen koordjes, die sterk op een strop leken. De controverse startte nadat Liz Kennedy, het model die de sweater in kwestie droeg op de catwalk, een post hierover op haar sociale media postte: “Zelfmoord is niet glamoureus, en al helemaal niet cool. Ik ben gewoon beschaamd om deel uit te maken van deze show.”

(Foto: Gerardo Somoza/startraksphoto.com)

Diversiteit troef bij Simone Rocha

Er was niet enkel bekend volk op de catwalk van Simone Rocha te spotten - de Amerikaanse actrice Chloë Sevigny en het voormalige model Lily Cole maakten er hun opwachting - ook de diversiteit onder de catwalkmodellen sprong in het oog. Zo mochten Tess McMillan, het populaire Texaanse model met haar ronde vormen, en het grijsharige model Marie Sophie Wilson het podium op.

(Foto's: Catwalk Pictures/ Simone Rocha)

Capemania

Anna Wintour voorspelde het al en nu blijkt de onbekroonde modekoningin van Vogue het bij het rechte eind te hebben: de cape is terug van weggeweest. Met kleurrijke prints of lekker ouderwets met ruitjes à la Sherlock Holmes maakt allemaal niet uit. Capes are back.

(Foto's: Catwalk Pictures/ JW Anderson, Halpern en Erdem)

Enkel nepbont toegelaten

Sowieso kon je slechts hier en daar bont spotten op de Londense catwalks, maar nadat alle aanwezige ontwerpers vorig jaar plechtig beloofden nooit nog gebruik te maken van echt bont, was enkel faux fur toegelaten.

(Foto's: Catwalk Pictures/ Toga en Burberry)

Maximalisme

Minimalisme is passé, maximalisme is hot. Dat leek in elk geval in Londen aan de orde. De zwarte, discrete silhouetten die de voorbije seizoenen zo populair waren, werden nu vervangen door bombastische, kleurrijke vormen die alle aandacht opeisten. Big en bold is het credo.

(Foto's: Catwalk Pictures/ Mary Katrantzou, Molly Goddard en Richard Quinn)

Zot op pluimen

De Britse ontwerpers zijn overduidelijk verzot op pluimpjes. Handtassen, hoofddeksels en jassen vol fluweelzachte pluimpjes passeerden in Londen de revue, in alle mogelijke kleuren en diverse uitvoeringen. Van subtiel tot opvallend.

(Foto's: Catwalk Pictures/ Mary Katrantzou, Richard Quinn en Erdem)

 

NIET TE MISSEN