Lezing van Theo Francken geannuleerd: “Situatie uit de hand gelopen: auto aangevallen door extreemlinks tuig”

Foto: ISOPIX

Lezing van Theo Francken geannuleerd: “Situatie uit de hand gelopen: auto aangevallen door extreemlinks tuig”

Print

De geplande lezing van Theo Francken donderdag in Verviers is geannuleerd, zo meldt het N-VA-kopstuk zelf op Twitter. “Situatie uit de hand gelopen”, aldus Francken. “Auto aangevallen door extreemlinks tuig. Politie kan mijn veiligheid niet garanderen. PS-burgemeester staat gewoon lekker mee te betogen.”

Ongeveer honderd personen waren dinsdag in de late namiddag bijeengekomen voor een hotel in Verviers om te protesteren tegen de komst van Theo Francken (N-VA). De gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie werd in de stad op een lezing verwacht om zijn boek ‘Continent sans frontière’ (Continent zonder grenzen) voor te stellen. ’s Avonds voegde ook Muriel Targnion, burgemeester van Verviers (PS), zich bij de betogers.

De politie was massaal aanwezig, maar kon volgens Francken toch niet voorkomen dat de toestand uit de hand liep. Er werd onder meer al gegooid met terrasmeubilair van het hotel. En daar bleef het niet bij, aldus de N-VA’er. Hij had eerder al gewag gemaakt van “veel ophef en dreigementen vanwege extreemlinks” en vanwege de socialistische vakbond FGTB.

Rond 20.30 uur meldde Francken dat de situatie ter plaatse “uit de hand gelopen” was. “Auto aangevallen door extreemlinks tuig. Politie kan mijn veiligheid niet veranderen (sic). PS-burgemeester staat gewoon lekker mee te betogen. Lezing geannuleerd.” Volgens Francken is er sprake van “hallucinante enggeestigheid”. “Democratie?”, vraagt hij zich af.

Niet alleen enkele gemeenteraadsleden kwamen mee protesteren, maar ook Muriel Targnion, de PS-burgemeester van Verviers, daagde op . Een aantal mensen maakte bezwaar tegen de aanwezigheid van de burgemeester, terwijl ze ook de politie opdracht heeft gegeven om op te treden.

“De politie doet haar werk”, zegt de burgemeester. “Ze moet voorkomen dat het tot gewelddadige confrontaties komt tussen links en rechts. Wij van links moeten democratische middelen gebruiken en niet extremistische om onze stem te laten horen.”

Nu in het nieuws