Kaya en Bölöni verhoord door ad-hoccommissie

Foto: GMAX AGENCY

Kaya en Bölöni verhoord door ad-hoccommissie

Print

Een drukke dag gisteren op het bondsgebouw aan de Houba de Strooperlaan. Zowel Onur Kaya (KV Mechelen) als Laszlo Bölöni (Antwerp) moesten zich voor de ad-hoccommissie komen verantwoorden voor hun uitlatingen ten opzichte van de scheidsrechters.

Kaya verweet na de gewonnen halve finale in de Croky Cup scheidsrechter Nicolas Laforge onder meer “een gebrek aan empathie” en noemde hem een “kl*tescheidsrechter”. De spelmaker slikte in de return op het veld van Union SG zijn tweede gele kaart van de bekercampagne. Daardoor mist hij op 1 mei de finale tegen AA Gent.

Een uurtje na Kaya kwam ook Bölöni uitleg geven. De Antwerp-coach had het enkele weken geleden na het 1-1-gelijkspel tegen Standard gemunt op de VAR. Wim Smet keurde de 0-1 van Maxime Lestienne na tussenkomst van de videoref terecht goed, hoewel de lijnrechter vlagde voor buitenspel. “Als de grensrechter vlagt - terecht of niet - dan zién de spelers dat én beïnvloedt dat het spel”, brieste de Roemeen toen. “Spelers houden zich in. En dan gaat de VAR, op 500 kilometer vandaan (sic), vanuit zijn zetel met tientallen camera’s om zich heen beslissen om een ander oordeel te vellen? Ik begrijp dat niet. Als je mensen zonder persoonlijkheid laat doen, dan... Ik zal ze nog eens moeten uitnodigen en een pintje drinken.”

De ad-hoccommissie, bestaande uit ex-trainer Ariël Jacobs (65), ex-speler Gonzague Vandooren (39) en ex-ref Alexis Ponnet (78) moet nu oordelen of de verklaringen van Kaya en Bölöni ongepast of denigrerend waren ten opzichte van de arbiters. De commissie doet later deze week een aanbeveling aan de Pro League. Beide heren riskeren een geldboete van 5.000 euro.

Meer voetbalnieuws