DISCUSSIE. Na wijziging Delwaidedok: ook straatnamen onder de loep nemen?

Leo Delwaide en toenmalig provinciegouverneur Jan Grauls. Foto: rr

DISCUSSIE. Na wijziging Delwaidedok: ook straatnamen onder de loep nemen?

Print
Zoersel -

Bart De Wever heeft vorige week definitief beslist dat het Delwaidedok een nieuwe naam moet kijken. Het is niet meer te rijmen met historisch onderzoek, dat de rol van oorlogsburgemeester Leo Delwaide - en zijn betrokkenheid bij de jodendeportaties - verder uitdiept. Moeten nu ook een aantal straatnamen onder de loep?

In Zoersel bestaat, net als in enkele andere Vlaamse gemeenten, een Cyriel Verschaevelaan. De gemeente is niet van plan deze straatnaam te wijzigen, ook al is het overduidelijk dat Verschaeve ‘fout’ was, onder andere door in oorlogstijd te ronselen voor de Waffen-SS. Een soortgelijke discussie bestaat rond het koloniale verleden van ons land en de rol van Leopold II.

Wat vind jij? Moeten we ons beter bewust zijn van de historische context van bepaalde figuren die een straat, plein, of openbare plek naar zich genoemd kregen? Mag er ingegrepen worden als er nieuw historisch onderzoek is? Zijn verwijzingen naar oorlogsburgemeester Leo Delwaide of Cyriel Verschaeve uit den boze?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een aantal reacties wordt woensdag gebundeld in Gazet van Antwerpen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio