Tim Wellens verdedigt zijn titel in Ruta del Sol maar hij krijgt te duchten concurrentie en herstelt nog van een week platte rust

Foto: Photo News

Tim Wellens verdedigt zijn titel in Ruta del Sol maar hij krijgt te duchten concurrentie en herstelt nog van een week platte rust

Print

Naast de Ronde van Oman en de Ronde van de Algarve wordt vanaf woensdag ook de Ruta del Sol (Spa/2.BC) gereden. Vorig jaar kroonde Tim Wellens zich tot eindwinnaar. Ook nu is de Limburger van de partij.

LEES OOK. Voorlopige deelnemerslijst Ruta del Sol

In de strijd om het eindklassement lijkt Tim Wellens concurrentie te mogen verwachten van de twee Astana-kopmannen, Luis Leon Sanchez en Ion Izagirre, de broers Yates van Mitchelton-Scott en de Nederlander Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma).

De Ruta del Sol kan met een stevig deelnemersveld uitpakken. Al verschijnen de echt grote kanonnen zondag pas aan de start in de UAE Tour, die veel over heeft om toppers te strikken en dus een stevige concurrent is in de strijd om het sterkste peloton. Zo is vijfvoudig eindwinnaar Alejandro Valverde niet van de partij in eigen land. Hij koerst hij net zoals vorig jaar in de Emiraten waar ook Chris Froome, Tom Dumoulin en Michal Kwiatkowski aan de start staan.

Astana-blok in the ‘winning mood’

Vorig jaar kroonde Tim Wellens zich tot eindwinnaar in Andalusië, met acht seconden voorsprong op Wout Poels die deze keer in Algarve koerst. Wellens mag strijd verwachten van een sterk Astana-blok dat in the ‘winning mood’ is: twee keer in de Ronde van Oman al aan het feest, eindwinst in de Tour de la Provence, de Ronde van Valencia, de Ronde van Colombia en de Ronde van Murcia. In de Ruta del Sol is Ion Izagirre van de partij, samen met Jakob Fuglsang en ook Luis Leon Sanchez.

De broers Yates zijn ook in Spanje aanwezig. Vuelta-winnaar Simon koerst er zijn eerste wedstrijd van het seizoen, broer Adam was al aan de slag in de Ronde van Valencia waar hij een rit won. Met ook nog Esteban Chaves in de ploeg mag van hen vuurwerk verwacht worden. Dylan Teuns deed het goed in Valencia met een vijfde plaats in het eindklassement en zal zich ongetwijfeld opnieuw willen tonen.

“Zal week zonder training nog voelen”

Tim Wellens is volledig hersteld van zijn virale infectie die hem weghield uit de Ster van Bessèges, de Limburger won enkele dagen daarvoor de Trofeo de Tramuntana in de Challenge Mallorca.

“Die ziekte heeft toch wat langer aangesleept dan oorspronkelijk gedacht”, liet hij optekenen in een persbericht van zijn team. “Na een week platte rust heb ik de trainingen hervat. Ik kom zeker met goede benen aan de start, maar ik zal sowieso het effect voelen van een week niet trainen.”

Wellens begon sterk aan het seizoen met een vijfde en tweede stek en een zege in de eendagskoersen in de Challenge Mallorca. In de Ster van Bessèges wilde hij de lijn doortrekken, maar dat lukte niet door ziekte. Dus wordt de Ruta met een andere insteek aangepakt in vergelijking met vorig jaar. “Aangezien ik niet mijn volledige trainingsschema kon afwerken, is de Ruta del Sol iets minder een doel op zich. Ook dit jaar probeer ik natuurlijk een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten, maar daarnaast zijn de wedstrijdkilometers richting de Omloop Het Nieuwsblad ook mooi meegenomen. Als het rittenschema het toelaat, train ik misschien nog wat bij in functie van die wedstrijd. Ik mik dus eerder op een mooie eindnotering, maar die gaat hand in hand met een goede rituitslag.”

“De eerste rit wordt al meteen belangrijk voor het algemeen klassement. Die etappe finisht in Alcalá de los Gazules, waar ik vorig jaar won, een leuke herinnering dus. De individuele tijdrit wordt ook cruciaal. Ik kijk uit naar mijn eerste tijdrit van het jaar aangezien ik gewerkt heb aan die discipline. Ik ben benieuwd of dat ook zijn vruchten zal afwerpen. De voorlaatste etappe bevat een vrij lange beklimming maar in tegenstelling tot de pure klimmers, speelt het wel in mijn voordeel dat de aankomst na een lange afdaling ligt.”

Eerst punchers aan zet, zaterdag koninginnenrit

Rit één lijkt voer voor punchers, de tweede etappe eveneens, al moet je met aankomst op de Alcala de los Gazules - 1,2 km aan 10,8 procent - wel stevig in je schoenen staan. Op vrijdag volgt een tijdrit van 16,2 km over een glooiend parcours.

Zaterdag volgt de koninginnenrit met vier gecategoriseerde beklimmingen, maar er wordt niet gefinisht op een top. Zondag is nog een zware klus in de eerste helft van de etappe, maar mogelijk troept daarna alles opnieuw samen. Kansen dus voor snelle jongens als Enzo Wouters, Jürgen Roelandts, Danny van Poppel, Andrea Pasqualon en Jonas Van Genechten.

Meer sportnieuws