© GvA

Steven Wilson in het Koninklijk Circus: meesterlijk, alweer

De Brit Steven Wilson toert nu al anderhalf jaar en zo’n 140 concerten lang met zijn To The Bone Tour door de wereld. Het is zonder twijfel een van de beste shows van het moment. Geen wonder dus dat heel wat mensen die Wilson vorig jaar in de AB zagen maandagavond opnieuw present tekenden in het Koninklijk Circus.

TDS

Zij zagen geen exacte kopie van de show van vorig jaar. Wilson heeft voor deze ‘second run’ zijn setlist hier en daar wat aangepast. Al blijven de sleutelmomenten behouden. Zo gaat het knappe introfilmpje – dat deze post truth-tijden perfect samenvat – over in showopener ‘Nowhere Now’. Ook opnieuw present, zij het opnieuw virtueel: zangeres Nina Tayeb, met wie Wilson in duet gaat op ‘Pariah’. Na een beklijvend ‘Home Invasion’ – eerste van vele hoogtepunten – en ‘Regret #9’ wijkt Wilson voor het eerst af van zijn Brusselse passage van het jaar voordien, en brengt ‘Don’t Hate Me’, van zijn vroegere band Porcupine Tree.

Nog zo’n afwijking van vorig jaar: het magistrale ‘Index’, alweer vergezeld van verbluffende visuals. Al zijn we nog het meest onder de indruk van de geprojecteerde danseres tijdens ‘Song Of I’. Die visuals tillen dat nummer naar een nog hoger niveau.

‘Sleep Together’ blijft een mokerhamer van een song: ideaal om de reguliere set mee af te sluiten. En een mooi contrast met het akoestische begin van de bisronde, die niet geheel verrassend eindigt met ‘The Raven That Refused To Sing’. “Volgens sommigen het beste nummer dat ik ooit schreef”, aldus Wilson. “En ik ben het niet oneens met die mensen.”

Twee uur en twintig minuten lang trakteerde Wilson ons op een concert van hoog niveau. Met dank ook aan zijn fantastische band, die al jaren met hem het podium deelt en perfect op elkaar is ingespeeld. Als je er dan nog eens rekening mee houdt dat Wilson en co niet eens nummers als ‘People Who Eat Darkness’ en ‘Raider II’ speelden, mag het de volgende keer gewoon drie uur zijn.

Wie deze show gemist heeft, kan zich troosten met de uitstekende live-dvd ‘Home Invasion’, die enkele maanden geleden uitkwam.

MEER OVER Metal Maniac