Drie verdachten van Assyrische misdaadclan, waaronder hoofdverdachte Marsin Y., blijven aangehouden

De raadkamer in Antwerpen heeft maandagnamiddag de aanhouding bevestigd van drie verdachten die vorige week werden opgepakt in het onderzoek naar een Assyrische misdaadorganisatie. Onder hen Marsin Y., de gewezen hoofdplanner bij havenbedrijf DP World.

Voor drie andere verdachten werd een uitstel gevraagd. Zij verschijnen op 25 februari voor de raadkamer, samen met de zeven anderen die vrijdag al een uitstel bekomen hadden.

De criminele organisatie rond de Assyrische familie Y. hield zich bezig met drugssmokkel, witwaspraktijken, wapenhandel en corruptie. De organisatie wilde niet alleen zoveel mogelijk vermogen verwerven, maar probeerde ook invloed te verwerven bij onder meer de stadsdiensten, het bankwezen, de politiek, de kerk en de haven.

“Niet gefundeerde geruchten”

Zo werkte Marsin Y. tot augustus 2017 als hoofdplanner bij havenbedrijf DP World. Hij nam ontslag nadat hij meermaals bedreigd werd en in de benen werd geschoten. Hij ontkent dat hij ooit zijn functie misbruikt heeft om drugs uit de haven te smokkelen.

“Die intimidatiepogingen zijn daar het beste bewijs voor, want die gebeurden net omdat hij weigerde mee te werken. Hij heeft met deze feiten absoluut niets te maken. De aanwijzingen van schuld tegen hem wegen te licht om hem nog langer in voorhechtenis te houden. Er is enkel sprake van niet gefundeerde geruchten. Toen het onderzoek van start ging, was hij al maanden weg bij DP World. Ik heb gevraagd om hem vrij te laten zonder voorwaarden, maar de raadkamer besliste er anders over”, zegt zijn advocaat Kris Luyckx.

LEES OOK. Hoofdverdachte misdaadfamilie schreeuwt onschuld uit: “Doelbewust voor ander leven gekozen, wég van de haven”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio