Nieuwe stap naar erkenning koloniën als Unesco Werelderfgoed

De kolonie in Merksplas. Foto: jeroen hanselaer

Nieuwe stap naar erkenning koloniën als Unesco Werelderfgoed

Print
Merksplas -

De voormalige landlopers­koloniën van Wortel ­(Hoogstraten) en Merksplas zijn vorig jaar samen met vijf Nederlandse koloniën niet weerhouden om erkend te worden als Unesco Werelderfgoed. Nederland en België hebben daarom een samenwerking gesloten met ­Icomos, het adviesorgaan van Unesco. Dat moet uitmonden in een aangevuld dossier voor de nominatie. Er staan zes maanden van intensief overleg op het programma.

“Het Werelderfgoedcomité heeft als huiswerk gegeven om het onderscheid tussen vrije en onvrije koloniën beter toe te lichten,” zegt gedeputeerde van de provincie Kathleen Helsen.

“In de zogenaamde vrije koloniën woonden en werkten individuele gezinnen in kleine boerderijtjes. De onvrije koloniën werden bevolkt door landlopers, die er in grote aantallen samenleefden. We gaan de komende maanden investeren in extra onderzoek om te argumenteren dat beide types landbouwkoloniën wel degelijk passen in een systeem van armoedebestrijding.” Het nominatiedossier wordt in 2020 voorgelegd aan het Werelderfgoedcomité.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio