Aangeboden door Remeha

© Remeha Batibouw

CV-ketel van voor 2000? Dan is het echt tijd voor een nieuwe

Energie-efficiëntie staat hoog op het wenslijstje van de Belg, zo blijkt uit nieuw Profacts-onderzoek in opdracht van Mediahuis. Van een nieuwe stookinstallatie verwachten we vooral dat ze efficiënt en onderhoudsvriendelijk is.

Wat is het belangrijkste als je een nieuwe verwarmingsinstallatie kiest? Voor 87% van de respondenten uit de Profacts-enquête is dat een hoge efficiëntie. 79% noemt onderhoudsvriendelijkheid een belangrijk element. Bij 78% van de mensen staan goede garantievoorwaarden bovenaan en 76% noemt ook een goede service na verkoop. Terecht. Een verwarmingsinstallatie vormt het hart van de woning en moet zuinig, efficiënt, comfortabel en betrouwbaar zijn. Deze installaties hebben de afgelopen twintig jaar enorme efficiëntiewinsten geboekt waarvan je bij een nieuwe installatie volop de vruchten kan plukken.

Innovatie in verwarmingssystemen

Oude verwarmingsinstallaties jagen de energie en dus je geld door de schoorsteen. Gas- en stookolieketels van vandaag zijn veel efficiënter dan modellen van 10 of 20 jaar geleden. En daar zijn vier redenen voor.

  1. Moderne ketels condenseren Condensatieketels onttrekken de warmte die zich nog in de rookgassen bevindt en zetten die via een warmtewisselaar om in verwarmingswarmte. Remeha pioniert sinds 1967 (!) met condensatieketels voor grote vermogens en paste dit vervolgens ook toe op de consumentenmarkt.
  2. Moderne ketels moduleren Oudere verwarmingsketels kenden twee standen: vol vermogen en uit. Een modulerende regeling regelt de geproduceerde warmte volgens de warmtebehoefte. Hij laat de ketel zacht branden bij een kleine vraag en op hoger vermogen wanneer dat nodig is. Op deze manier is de installatie een stuk zuiniger én gaan de onderdelen langer mee omdat ze minder in – en uitgeschakeld worden. Een modulerende ketel zorgt ook voor meer comfort. Verbonden aan een kamerthermostaat, regelt hij zijn vermogen op basis van de ruimtetempratuur en zorgt op die manier voor minder ruimtetemperatuurschommelingen.
  3. Hybride systemen Nog efficiënter en duurzamer zijn hybride verwarmingssystemen die combineren aardgas of aardolie voor warmteproductie met hernieuwbare energie. Denk aan de combinatie van een gas- of stookolieketel met warmtepompen en/of zonneboilers. Zo profiteer je maximaal van schone en gratis energie uit de natuur.
  4. Slimme sturing Slimme thermostaten, al dan niet in combinatie met slimme afstandsbediening zoals de Remeha eTwist kamertermostaat met app, maken verwarmingssystemen nog comfortabeler en efficiënter. Zo kan je bijvoorbeeld de verwarming later laten aanslaan wanneer je met een paar uur vertraging thuiskomt. Of uitzetten als je net vertrokken bent.

Nieuwe ketels staan dus voor minder verbruik, minder uitstoot en meer comfort. Vervangen is bovendien heel gemakkelijk. Doen dus, maar wel even nadenken over welk systeem het best bij je woning past.

Kies de juiste ketel

Dateert je ketel van voor het jaar 2000? (Het jaartal vind je op het typeplaatje van het toestel.) Dan is hij zeker aan vervanging toe. Maak niet de fout om eenvoudigweg een ketel met hetzelfde vermogen als de vorige te laten installeren, maar laat eerst de warmtebehoefte in kaart brengen door een vakman. Misschien heb je de afgelopen 10 à 20 jaar geïnvesteerd in isolatie en nieuwe ramen (kleinere warmtevraag) of juist een badkamer of een verdieping toegevoegd (grotere warmtevraag).

Vraag je installateur je te helpen bij de juiste dimensionering van je ketel. Bepaal in samenspraak met hem aan welke andere specifieke eigenschappen je toestel moet voldoen. De Remeha Initia Plus is bijvoorbeeld een eenvoudige condenserende gaswandketel, uitstekend geschikt voor de vervanging van oude systemen: zeer efficiënt, compact, energiebesparend en met een verminderde schadelijke uitstoot. Is de ruimte voor een nieuwe ketel eerder beperkt, ga dan voor de compacte Remeha Tzerra ACE. Wil je het neusje van de zalm onder de geavanceerde condenserende ketels, kies dan de slimme Remeha Calenta Ace: hypermodern, uiterst betrouwbaar, krachtig, zeer onderhoudsvriendelijk en super-efficiënt.

Koppel er intelligentie aan

Zo’n nieuwe verwarmingsketel is op zich al een intelligent beestje, maar hij wordt nog slimmer en comfortabeler in combinatie met een slimme kamerthermostaat zoals de Remeha eTwist. Zo kan je eenvoudig klokprogramma’s instellen zodat de verwarming lekker warm is als je thuis bent, maar minder warmte afgeeft als je er niet bent. Toch een verandering in je agenda? Met de bijbehorende app zet je je verwarming hoger of lager, waar je je ook bevindt.

Hybride systemen

Hecht je veel belang aan energie-efficiëntie en wil je je ecologische voetafdruk nog verder beperken, overweeg dan de aanschaf van een hybride systeem. Zulke systemen combineren superefficiënte modulerende en condenserende gas- of stookolieketels met een warmtepomp. De installatie kiest elk moment automatisch voor de goedkoopste manier van verwarmen en bespaart zo tot 25% energie per jaar. Een kwart minder energie verbruiken, dat betekent ook een lagere energiefactuur en een lagere CO2-uitstoot.

Op zoek naar jouw ideale warmteoplossing? Ontdek hier meer en krijg tot 350€ extra korting.