Aangeboden door Remeha

© Remeha Batibouw

Geen koudwatervrees meer voor warmtepompen

Warmtepompen zijn nog vrij onbekend en dus relatief onbemind. Het is tijd om deze innovatieve maar mature verwarmingstechniek te omarmen, zeker bij nieuwbouw en grondige renovatie. Of zeg jij liever nee tegen gratis energie uit de natuur?

Onderzoek van Profacts in opdracht van Mediahuis toont aan dat verwarmen met warmtepompen momenteel nog een nicheverhaal is in België. Terwijl 83% van de respondenten hun woning verwarmt met aardgas of stookolie, 11% met elektriciteit en 11% met hout, koos slechts 4% voor een warmtepomp. Uit hetzelfde onderzoek blijkt wel dat mensen al beseffen dat verwarmen met een warmtepomp goedkoper kan zijn dan met stookolie of gas. En dat 39% gewonnen is voor een energie-efficiënte woning. De tijd is dus rijp voor een switch naar de warmtepomp.

Wat zijn warmtepompen?

Kort gezegd is een warmtepomp een omgekeerde koelkast. Elke koelkast bevat eigenlijk een warmtepomp, die warmte pompt van een gebied met een lagere temperatuur (de binnenkant van de koelkast) naar een gebied met een hogere temperatuur (de ruimte errond). Een warmtepomp wordt gebruikt om in de winter warmte uit de buitenlucht, het grondwater of een andere bron van lagetemperatuurwarmte te pompen en deze warmte op een hogere temperatuur af te geven aan een te verwarmen ruimte. In de zomer kan hetzelfde toestel ingezet worden voor koeling.

Aangewezen bij nieuwbouw

Warmtepompen hebben stroom nodig om te koelen of te verwarmen. Idealiter is dat stroom die je zelf opwekt met je zonnepanelen. Zeker bij nieuwbouw is een warmtepomp interessant omdat je dan per definitie vertrekt van een goed geïsoleerd huis dat verplicht gebruik moet maken van hernieuwbare energie. Dit geldt ook bij de grondige renovatie van een kleine tot middelgrote woning.De vermogens aan thermische warmte die in oudere huizen nodig waren om het aangenaam warm te krijgen – denk aan 25 kW ketels (en meer) is voorbij. Vandaag volstaat 4 à 12 kW voor de warmtevraag van nieuwe woningen. Dat is een vermogen dat warmtepompen bijzonder efficiënt kunnen opwekken. Het zijn tegenwoordig compacte en performante systemen die door elke vakman kunnen worden geïnstalleerd en onderhouden. Ga je voor maximale efficiëntie en minimale energiekost? Bedenk dan dat je warmtepompen niet alleen perfect kunt combineren met pv-panelen (gratis stroom), maar ook met zonneboilers (gratis voorverwarmd water).

Nog meer warmte nodig? Ga voor hybride

Is de warmtevraag groter, omdat je woning groter is dan gemiddeld of omdat je erg veel sanitair warm water gebruikt, kies dan voor een hybride model. Dat is een warmtepomp in combinatie met of een modulerende en condenserende gaswandketel of dito stookolieketel. Het intelligente hybride systeem kiest automatisch de energiebron met de laagste energiekost, rekening houdend met de energieprijzen van het moment en de buitentemperatuur. Als de stroom goedkoop is, zorgt de warmtepomp voor koeling of verwarming. Is stroom op een bepaald moment duurder dan verwarmen op stookolie of gas, dan wordt er overgeschakeld op stookolie of gas, zonder dat je daar als gebruiker iets van merkt. Door het gebruik van hernieuwbare energie valt je energiefactuur lager uit en stoot de installatie minder CO2 uit dan een klassieke verwarmingsinstallatie.

Zo kies je de juiste warmtepomp

Kan je alle vier de onderstaande vakjes aanvinken? Dan komt je (ver)bouwproject zeker in aanmerking voor een warmtepomp.

  • De woning is goed geïsoleerd
  • Je beschikt over PV-panelen en/of een zonneboiler of bent van plan dit te installeren
  • Je wilt actief werk maken van een groene, duurzame toekomst
  • Je wilt een comfortabele verwarming met een zo hoog mogelijk rendement en een zo laag mogelijke energiefactuur

De keuze van de juiste warmtepomp is een combinatie van factoren. Om te weten welke warmtepomp of hybride systeem het meest geschikt is voor jouw project, moet je nog een aantal bijkomende vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld: werk je met vloerverwarming of radiatoren? Wil je enkel de verwarming op een warmtepomp aansluiten of ook de productie van sanitair warm water? Een adviseur kan je helpen om de juiste keuze te maken. Contacteer Remeha voor meer informatie.

Op zoek naar jouw ideale warmteoplossing? Ontdek hier meer en krijg tot 350€ extra korting.