“Ernstig probleem met jurylid” bij proces aanslag Joods Museum

Een jurylid zou de richtlijnen van de voorzitster niet hebben opgevolgd Foto: BELGA

“Ernstig probleem met jurylid” bij proces aanslag Joods Museum

Print

Het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum van België ligt maandagvoormiddag stil omdat een jurylid de richtlijnen van de voorzitster niet zou hebben opgevolgd: het jurylid zou over het proces gesproken hebben met mensen die er niets mee te maken hebben.

“Het zesde jurylid heeft vrijdag mensen ontmoet die niet verhoord zijn tijdens het proces en heeft met hen een gesprek gehad over dit proces”, zei assisenvoorzitter Laurence Massart. “Hij heeft dat maandag zelf gemeld aan de politie, waarna ik op de hoogte ben gebracht.”

Daarop vroeg het federaal parket dat het jurylid gewraakt zou worden, net als de burgerlijke partijen. De verdediging van Nemmouche vroeg dat niet, maar uiteindelijk besloot het hof de man toch te wraken.

Eerlijk

Zowel het federaal parket als de burgerlijke partijen prezen het feit dat het betrokken jurylid zo eerlijk was geweest om het incident te melden maar vroegen wel dat de man zou gewraakt worden. De advocaten van Mehdi Nemmouche drongen daar niet op aan, terwijl de advocaten van Nacer Bendrer meer duidelijkheid vroegen over het gesprek.

“Met wie heeft hij gesproken, en wat is er precies gezegd?” vroegen meesters Vanderbeck en Blot.

Het hof besloot daarop het zesde jurylid te wraken en te vervangen door een van de overblijvende reservejuryleden. Het hof beval ook om het zesde jurylid te laten verhoren over het gesprek dat hij zou gehad hebben.

Normaal gezien zouden maandagochtend de pleidooien van de burgerlijke partijen van start gaan, die zouden twee weken in beslag nemen.

Nu in het nieuws