Leerlingen Maris Stella gaan debat aan in Europees Parlement

De delegatie uit Malle op de trappen van het Europees Parlement. Foto: WP

Leerlingen Maris Stella gaan debat aan in Europees Parlement

Print
Malle - Op uitnodiging van schepen en dorpsgenoot Wouter Patho (N-VA) bezochten een 70- tal scholieren van het Maris Stella Instituut uit Oostmalle het Europees Parlement in Brussel. Met het bezoek werd een projectweek rond democratie en Europese politiek beëindigd.

Wouter Patho, die naast schepen in Malle ook deel uit van de N-VA-delegatie in het Europees Parlement, was best onder de indruk van de volwassen kijk die bestaat bij 16-jarigen.  “De leerlingen hebben een week lang op school gedebatteerd over belangrijke thema’s zoals democratie, migratie, de Brexit en klimaat.  In Brussel toetsten ze de uitkomst van die debatten aan de politieke realiteit.  Ik ontdekte zeer interessante inzichten en een juiste kritische blik.  Net wat 16-jarigen nodig hebben. Ik zag bij die gasten heel wat interesse in mens en samenleving en ben ervan overtuigd dat we een aantal onder hen nog zullen ontmoeten in de toekomst.”

Naast het gesprek over belangrijke mondiale uitdagingen, leerde de groep meer over de Europese Unie en de werking van het Europees Parlement. “We staan er niet voldoende bij stil, maar goed 80% van de nieuwe wetgeving is afkomstig van de EU.  De invloed die Europa op het dagelijks leven van deze 16- jarige heeft mag niet onderschat worden.  Het is goed dat zij dit weten, want voor veel Vlamingen, jong en oud, is Europa en de Unie een te abstract begrip.  Door hier in Brussel van gedachten te wisselen over de ontstaansgeschiedenis, de pluspunten en de uitdagingen groeit de interesse en waardering voor het Europees samenwerkingsmodel.  Het is echt goed om de leerlingen én leerkrachten eraan te herinneren dat de EU in de eerste plaats een gigantisch vredesproject is.”

Net zoals een bezoek aan dat Europa in Brussel is ook een projectweek rond democratie en burgerzin noodzakelijk. Wouter Patho feliciteert daarom de leerkrachten en leerlingen van het Maris Stella Instituut. “Op heel wat plaatsen op onze aardbol kunnen burgers enkel maar dromen van meer vrijheid en echte democratie.  Maar ook bij ons, in Europa én Malle, mogen we niet vergeten dat democratie en vrijheid een werkwoord is.  En het zijn wij, burgers en politici, die democratie als grondwaarde moeten verdedigen en vrijheid moeten uitdragen.  En dat is een hele boterham.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio