Tot twaalf maanden cel voor fraude met getuigschriften

Themabeeld. Foto: rr

Tot twaalf maanden cel voor fraude met getuigschriften

Print
Schoten / Schilde -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft maandag vijf beklaagden veroordeeld voor schriftvervalsing en het gebruik van valse stukken in een fraudezaak rond vervalste getuigschriften en diploma’s. Drie beklaagden kregen werkstraffen tot 120 uur opgelegd. De twee anderen werden veroordeeld tot twaalf maanden cel, al dan niet met uitstel.

Vier van de vijf beklaagden hadden zich in maart en april 2016 bij een ondernemingsloket aangeboden met een getuigschrift bedrijfsbeheer, omdat ze als zelfstandige aan de slag wilden gaan. Het getuigschrift bevatte echter een joekel van een dt-fout: “de directeur bevestigd” met een “d” in plaats van een “t”. De getuigschriften zouden door de athenea van Schoten en Schilde verstrekt zijn.

Er werd met de scholengroep contact opgenomen en die bevestigde dat de attesten vals waren, waarna er een klacht werd ingediend. Geen van de beklaagden bleek voldoende Nederlands te spreken om een cursus bedrijfsbeheer te volgen en de meesten woonden ook helemaal niet in de buurt van Schoten of Schilde. Sommige beklaagden hadden naast een vals getuigschrift bedrijfsbeheer ook een vals diploma gebruikt.

Isabella F. en Alya K. ontkenden. Mirsad D. en Süleyman A. gaven toe dat ze de documenten gekocht hadden, maar verklaarden te goeder trouw te hebben gehandeld. Ze wisten naar eigen zeggen niet dat de attesten vals waren. Süleyman A. duidde bovendien Suan B. aan als de man van wie hij de documenten gekocht had voor 300 euro.

Suan B. kon echter nooit verhoord worden en liet verstek gaan op het proces. Hij werd veroordeeld tot twaalf maanden effectieve celstraf. Isabella F. kreeg twaalf maanden met uitstel. De drie andere beklaagden kregen werkstraffen van 100 tot 120 uur opgelegd. De scholengroep kreeg een schadevergoeding van 250 euro toegekend voor reputatieschade.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio