Imposante schilderijen van ruim zeven meter hoog gaan in restauratie

Print
Mechelen - In de Begijnhofkerk in Mechelen start de restauratie van 21 monumentale schilderijen uit de 17de eeuw. De meeste hangen hoog in de kerk en worden naar beneden getakeld om ze daar op te knappen. Een indrukwekkende triptiek van ruim zeven meter hoog is zo groot dat hij blijft hangen en ter plaatse wordt gerestaureerd.

LEES OOK. Restauratie tovert Begijnhofkerk om tot kleurrijkste van Mechelen, ook opknapbeurt voor 21 monumentale schilderijen

De restauratie van de kerk in het Groot Begijnhof ging in november 2017 van start. Sindsdien kreeg het gebouw nieuwe verwarming en in de zijbeuken komen de zachte pasteltinten opnieuw tot hun recht. Eind vorige maand werd de stelling in de hoofdbeuk opgebouwd. Er werd ook een takel geplaatst om 17 schilderijen uit het fries in de middenbeuk naar beneden te halen, net als het schilderij in het hoogaltaar.

"De stad stelde een ontwerper aan voor de opmaak van een beheersplan voor de Begijnhofkerk. Hierin wordt duidelijk omschreven welke objecten zo belangrijk zijn dat ze in de kerk moeten blijven. De schilderijen zijn daar een uitstekend voorbeeld van", zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Monumentenzorg.

Uiterlijk in het voorjaar van 2021 moet heel de interieurrestauratie afgerond zijn. Ze kost 2,2 miljoen euro.

De schilderijen in het fries van de middenbeuk gaan naar beneden voor restauratie. Foto: Sven Van Haezendonck

De imposante triptiek is meer dan zeven meter hoog. Foto: Sven Van Haezendonck

De triptiek hangt bovenaan in het hoogkoor. Foto: Sven Van Haezendonck

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio