© Photo News

“Trump gaat nationale noodtoestand uitroepen om grensmuur te financieren”

Donald Trump zal wellicht het compromis tussen Democraten en Republikeinen omtrent de financiering van de federale overheid ondertekenen om aldus een nieuwe “shutdown” te vermijden. De president wil dan tegelijk een “nationale noodtoestand” aan de Mexicaanse grens uitroepen om daar zijn grensmuur te bouwen. Mitch McConnell, Republikeins fractieleider in de Senaat, zegt dat het staatshoofd hem dat heeft verteld. Het Witte Huis heeft het voornemen van Trump intussen bevestigd.

“Hij (Trump) heeft aangegeven dat hij bereid is de wet te ondertekenen. Hij wil ook tegelijkertijd een nationale noodtoestand uitroepen”, zei de Republikeinse voorman over zijn president. “Ik heb hem gezegd dat ik het uitroepen van de nationale noodsituatie zal steunen”, voegde McConnell eraan toe.

“Eens te meer houdt de president zijn belofte om een muur te bouwen, de grens te beschermen en de veiligheid van ons grootse land te verzekeren”, stelde Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis, even later.

De Democraten hebben gezegd dat zij het uitroepen van een nationale noodtoestand bij Justitie zouden aanvechten. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, heeft al laten weten “alle wettelijke opties” te zullen bekijken. “Het is geen noodtoestand wat er aan de grens (met Mexico) gebeurt”, aldus nog Pelosi.

Senaat keurt compromis om shutdown te vermijden goed

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag de financieringswet goedgekeurd die een nieuwe “shutdown” van de federale overheid moet vermijden. Dat gebeurde met een ruime meerderheid van 83 tegen 16. Vanaf 18.30 uur lokale tijd (0.30 uur Belgische tijd) buigt normaal ook het Huis van Afgevaardigden zich over de tekst.

In het akkoord dat werd bereikt tussen Republikeinse en Democratische onderhandelaars zit de 5,7 miljard dollar die Donald Trump eiste voor zijn grensmuur, niet vervat. Wel krijgt de Amerikaanse president 1,375 miljoen voor de bouw van een hek.

Trump zei eerder deze week al dat hij niet tevreden is met het compromis. Donderdag raakte bekend dat hij de financieringswet wel zou ondertekenen om een nieuwe “shutdown” te vermijden, maar tegelijk ook een “nationale noodtoestand” aan de Mexicaanse grens zou uitroepen om daar een muur te bouwen tegen illegale immigratie.

Nu in het nieuws