Na toeristisch topseizoen 2018 kijkt Antwerpen uit naar komst van gloednieuw expeditieschip

Print
Antwerpen -

Bijna 15 miljoen dagtoeristen bezochten in 2018 de stad Antwerpen. 4,6 miljoen bezoekers overnachtten ook in de Scheldestad. Daarmee zitten de toerismecijfers aardig in de lift. 2019 belooft ook een boeiend toeristisch jaar te worden, met onder meer de komst van een gloednieuw expeditieschip.

Op basis van mobiele datatellingen werden ruim 14,8 miljoen dagtoeristen geteld, of 2% meer dan in 2017. De maand mei kende de grootste stijging met 24,9%, doordat het weer ideaal was voor uitstappen. Ruim 58% van de dagtoeristen waren Belgen. Van de internationale bezoekers kwam 51% uit Nederland, 9,4% uit Duitsland en 9,2% uit Frankrijk.

Verblijfstoerisme

Ook het verblijfstoerisme deed het bijzonder goed met 4,6 miljoen bezoekers, een stijging van 21,9% tegenover 2017. Antwerpen haalt in 2018 een gemiddelde hotelkamerbezettingsgraad van 75,8%, of 3,4% meer ten opzichte van vorig jaar. De maanden juni en september, drukke evenementenmaanden met onder andere Supernova, piekten met bezettingsgraden van respectievelijk 84% en 82,2%. In 2018 telde de stad meer dan 2 miljoen overnachtingen in erkende logies.

Attracties

Volgens cijfers van de attractiebarometer, die 20 Antwerpse attracties bevat, steeg het attractiebezoek gemiddeld met 5,9% ten opzichte van 2017. Onder meer de Zoo behoorde tot de uitschieters en kende met ruim 1,15 miljoen bezoekers een topjaar (+5%). Maar ook het FotoMuseum (FOMU) (+5,5%), de Sint-Carolus Borromeuskerk (+35,2%) en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (+19,7%) kijken zeer tevreden terug op het afgelopen jaar, mede door het festival Antwerp Barok 2018 dat iets meer dan 1 miljoen bezoekers lokte. Ook Brouwerij De Koninck (+3%) kende een recordjaar.

Ook de cijfers van het cruisetoerisme stellen het stadsbestuur zeer tevreden. De stad ontving 768 rivier- en 26 zeecruises, die ruim 120.000 passagiers meebrachten. Voor 2019 tekent een gelijkaardig cijfer zich nu al af, met nu reeds 33 bevestigde aanlopen van zeecruises en 671 van riviercruises – en daar komen er ongetwijfeld nog bij. Daarmee zou het cijfer van 2019 dat van 2018 minstens moeten evenaren.

Het eerste cruiseschip van het seizoen is aangemeerd.

Gloednieuw expeditieschip

Dit jaar doet ook een gloednieuw expeditieschip de stad aan. Hapag Lloyd komt in oktober aan met hun Hanseatic Inspiration. Dit kleine luxueuze expeditieschip beschikt over de modernste technologie om onder andere de impact op het milieu te minimaliseren. Het schip maakt zijn maiden voyage en zal op 13 oktober in Antwerpen gedoopt worden. Nadien zet het koers naar Antarctica. Ook de Europa 2 van dezelfde rederij, het beste cruiseschip ter wereld volgens de Berlitz rating, doet Antwerpen dit jaar opnieuw aan.

“We stellen vast dat duurzaamheid een belangrijk thema is geworden bij de rederijen”, zegt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). “Met het nieuwe cruiseponton en de cruiseterminal in Het Steen investeren we ook volop in kwalitatieve infrastructuur om de cruiseschepen nog beter te kunnen ontvangen in onze stad.”

een impressie van het nieuwe expeditieschip, de Hanseatic inspiration

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio