Belgische selectie met Jolien D’hoore topt affiche van tweede Omloop van de Westhoek

Vorig jaar kregen we een volledig Nederlands podium met Floortje Mackaij, Lorena Wiebes en Marjolein Van t Geloof Foto: Photo News

Belgische selectie met Jolien D’hoore topt affiche van tweede Omloop van de Westhoek

Print

Vanmiddag werd de tweede editie van de vrouwenwedstrijd Omloop van de Westhoek-Memorial Stive Vermaut, in Ichtegem, voorgesteld. De wedstrijd promoveert dit jaar naar de categorie WE 1.1 en de organisatoren hopen op zondag 10 maart dan ook uit te pakken met een indrukwekkend deelnemersveld. De race vindt een week na de internationale openingsklassieker, de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen, plaats.

“Na een zeer geslaagde eerste editie vorig jaar kregen we van de UCI een promotie zodat we nu mogen organiseren onder het statuut WE 1.1. Dat is op hetzelfde niveau als anders dameskoersen zoals de Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen. Dat stemt ons heel gelukkig”, meldt organisator Rik Goethals.

“De start van onze koers wordt gegeven in deelgemeente Eernegem om na 130 kilometer te finishen in het centrum van Ichtegem. Wat betreft het deelnemersveld kunnen we nu al rekenen op de deelname van Jolien D’hoore die zal aantreden met de nationale selectie. Ons deelnemersveld wordt verder aangevuld met teams uit binnen- en buitenland. 25 in totaal. De wedstrijd zal bovendien live te volgen via livestream op de regionale televisiezender WTV-Focus”, verduidelijkte Rik Goethals.

Het startsein wordt op zondag 10 maart om 14u00 gegeven aan het sportcentrum Klokkenput in Eernegem. Van daaruit trekt men in een lus naar Kortemark en Koekelare om zo koers naar Ichtegem te zetten waar nog eens 9 plaatselijke ronden wachten van elk 13 kilometer. Daarin zitten telkens de kasseizones van de Engelstraat en Fonteinstraat verweven, net als de twee hellingen, de Keiberg en Catteberg.

Vorig jaar ging de zege in de Omloop van de Westhoek-Memorial Stive Vermaut naar de Nederlandse Floortje Mackaij. Zij haalde het toen afgescheiden van haar landgenotes Lorena Wiebes en Marjolein van’t Geloof.

Koersdirecteur Sanders: “D’hoore zal bij ons wellicht haar eerste Vlaamse koers rijden”

De tweede editie van de Omloop van de Westhoek kan vanuit de ploegen alvast rekenen op heel wat belangstelling. Op zondag 10 maart starten in Eernegem 25 teams. Bondscoach Ludwig Willems stelt voor deze gelegenheid zelfs een Belgische selectie samen waar onder meer Jolien D’hoore, Jessy Druyts en Gilke Croket deel van zullen uitmaken

“Dat zijn de drie namen die op de voorlopige deelnemerslijst staan achter de naam van de nationale Belgische selectie”, stelde koersdirecteur Karen Sanders. “De vraag om zo’n nationaal team samen te stellen kwam er van Jolien D’hoore zelf. Ze zal wellicht bij ons haar eerste koers op eigen bodem rijden, want tijdens de Omloop Het Nieuwsblad betwist D’hoore het WK op de piste. Ze wil in Ichtegem koersen om zo haar verdere voorbereiding te leggen voor de Ronde van Vlaanderen. Verder is ook Lotte Kopecky aanwezig bij ons. Zij zal het Lotto-Soudal Ladiesteam aanvoeren. Nog enkele in het oog springende namen op de voorlopige deelnemerslijst zijn die van Lorena Wiebes, Pascale Jeuland, Doris Schweizer, Jessica Roberts, Natalie van Gogh, Kaat Hannes en Lauren Creamer. Kortom, de kans is groot dat we een zeer grote naam krijgen als opvolgster van de Nederlandse Floortje Mackaij.”

Deelnemende teams:

Belgische nationale selectie, Lotto-Soudal Ladies, Health Mate-Cyclelive Team, Doltcini, Astana, Sopela, Brother UK Tifosi, Bizkaia-Durango, Parkhotel-Valkenburg, Biehler PCT, British national team, Team Stuttgart, Mexx-Watersley, Equano-Wase Zon, Andy Schleck CDT, Isorex-No Aqua, Jos Feron Ladies Force, Multum Accountants, Rytger, Jan van Arckel, Keukens Redant, Torelli Sport, Vèlo Club-Morteau Montbenoit, De Sprinters Malderen, Club Cycliste Le Boulou.

Meer sportnieuws