Staking op Brussels Airport: “Het moet van na de aanslagen geleden zijn dat het hier nog zo akelig stil was”

Op wat verdwaalde passagiers en enkele tientallen vakbondsmensen na is de luchthaven van Zaventem vandaag zo goed als leeg. En ook op het tarmac is er geen beweging. “Het moet van kort na de aanslagen van 22 maart 2016 geleden zijn dat het hier zo akelig stil was”, zegt een politieman.

tg

Afhankelijk van de periode van het jaar landen of vertrekken op de luchthaven van Zaventem dagelijks een 650-tal vluchten. Vandaag, op deze nationale stakingsdag, geen enkele. Daar zijn vooral de omwonenden van de luchthaven blij mee. “Normaal krijgen we hier elke minuut een vliegtuig over ons dak, het is wennen vandaag. Zo stil”, zegt Marianne Rijckaert die in Diegem woont.

De straat voor het luchthavengebouw ligt er leeg bij. Op wat militairen en politiemensen na is er niemand. In het luchthaven gebouw zelf is het al niet veel beter.

Hier en daar lopen wat vakbondsmensen rond. En verdwaalde toeristen. Zoals Unshur (34), die normaal gezien vanmiddag terug zou vliegen naar Kigali. “Ik was hier bij familie en zou vandaag terugkeren. Mijn vrouw en kinderen kijken geweldig uit naar mijn thuiskomst. Nu weet ik niet wanneer ik kan vertrekken. Of waar ik vandaag naartoe kan. Eerlijk, is wist niets van de staking. Toen ik hier vanmorgen arriveerde, vond ik wel dat het hier opvallend rustig was. Anders dan wanneer ik twee weken geleden arriveerde. Een schande voor jullie land”, zegt hij.

Ook aan de balie van Ethiopian Airlines staan wat mensen aan te schuiven. Gepakt en gezakt. “Staking, dat wisten we niet”, klinkt het. Ze geraken ten vroegste morgen weg.

Hier en daar ligt iemand te rusten. “We hebben nog niets gekregen, ook geen eten.” En de meeste koffie- en eetstandjes zijn gesloten.

© Photo News

Per dag worden op de luchthaven zo’n 7.000 kopjes koffie geconsumeerd en 1.747 cappucino’s, 5.600 biertjes uitgeschonken en 3.300 flesjes water verkocht. Verder worden op een gemiddelde dag 4.254 croissants, muffins of chocoladebroodjes en 164,5 kg frietjes verorberd. Vandaag zo goed als niets.

Zelfs de winkeltjes zijn dicht. “Normaal wordt hier op een gewone dag gemiddeld 1 kilogram chocolade per minuut verkocht. Vandaag verdienen de handelaars, die een zware huur betalen, geen euro”, zegt een medewerker van de luchthaven.

In de verkeerstoren, het zenuwcentrum van de luchthaven, wordt met een minimumbezetting gewerkt. Het is Skeyes, het vroegere Belgocontrol, dat gisteren de knoop heeft doorgehakt en beslistte dat er niet kan worden gevlogen.

© REUTERS

“Omdat we niet zeker waren of we de veiligheid konden garanderen in het Belgische luchtruim. Toch moeten we permanentie voorzien. Want dringende medische vluchten of eventuele noodlandingen van vliegtuigen die naar hier worden afgeleid, moeten wel in goede banen worden geleid”, zegt Dominique Dehaene van Skeyes. Ook leger- en politietoestellen moeten kunnen opstijgen.

Intussen draaien voor de zoveelste keer de plaatjes op het grote bord met alle vertrekkende vluchten. Maar of het nu naar Barcelona, Rome of Helsinki is, overal staat er ‘CANCELED’. En dat blijft zo tot vanavond 22 uur.

Ook vanop de luchthaven in Charleroi vertrekt er vandaag geen enkel vliegtuig.