© Fred Debrock

Honderdtal betogers betuigen in Brussel hun steun aan Catalaanse politici die terechtstaan

Een honderdtal Catalanen heeft dinsdag omstreeks 12.30 uur aan het Brusselse Schumanplein met een protest zijn steun betuigd aan de separatistische Catalaanse politici die sinds dinsdag terechtstaan voor het Spaanse Hooggerechtshof in Madrid. De manifestanten eisen hun onmiddellijke vrijlating.

jvh

De boodschap die de demonstranten willen meegeven, is duidelijk: “Zelfbeschikking is een recht, geen misdaad”. Met hun protest kanten ze zich tegen voornoemd proces, dat volgens hen ongegrond is. De betogers zongen samen en scandeerden onder meer “independència” en “llibertat presos políticos”.

“Deze rechtszaak is een schande voor Spanje en voor heel Europa, want de mensen die terechtstaan zijn onschuldig en vreedzaam. Het is de Spaanse staat die berecht moet worden. Als een staat de wil van twee miljoen mensen negeert, dan is er pas een gebrek aan democratie”, zei Catalaans ex-minister Antoni Comin. Hij vluchtte samen met Catalaans ex-minister-president Carles Puigdemont en twee andere ex-ministers naar België.

Op het protest kwamen ook delegaties van N-VA en Vlaams Belang hun steun betuigen aan de Catalanen.

MEER OVER Catalonië

Nu in het nieuws