© Belga

Confrontatie van ex-speurders in Bende Van Nijvel-onderzoek levert nog geen doorbraak op

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel heeft de confrontatie maandag tussen Philippe V. en François A., de twee ex-speurders die in de cel zitten op verdenking van manipulatie, nog niet tot een doorbraak geleid. De twee mannen verschijnen dinsdagnamiddag voor de raadkamer, die beslist over hun verdere aanhouding.

jvh

De voormalige speurder van de Delta-cel Philippe V. (61) werd als eerste aangehouden door de onderzoeksrechter in Charleroi. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een mogelijke manipulatie van het onderzoek rond de vondsten in het kanaal van Ronquières in november 1986. Ook François A. (70), die deel uitmaakte van de Waalse onderzoekscel, werd daarvoor aangehouden.

In de zwaaikom in Ronquières werden op 6 november 1986 zakken ontdekt met bewijsmateriaal dat de feiten van de Bende van Nijvel aan elkaar linkt. De vondst werd gedaan door de Delta-cel onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch, nadat Waalse speurders bij een eerdere speuractie een jaar ervoor niets hadden gevonden.

Philippe V. verklaarde in 1997 in het parlement aan De Tweede Bendecommissie dat hij een aantal pv’s herbekeken had, waaruit bleek dat de zwaaikom de eerste keer op een amateuristische manier was doorzocht. V. stelde later dat hij het bewuste proces-verbaal kreeg van François A. Die ontkende eerst dat hij het pv overmaakte, maar gaf dat wel toe tijdens een eerste confrontatie enkele jaren geleden. De speurders wilden maandag met een nieuwe confrontatie duidelijkheid krijgen of A. of V. een informant had, die mogelijk meer weet over de Bende van Nijvel.

MEER OVER Bende van Nijvel