Parket wil moeder (30) die drie kinderen doodde niet vervolgen

Foto: RR, TLG

Parket wil moeder (30) die drie kinderen doodde niet vervolgen

Print

Bieke W., de jonge moeder die afgelopen zomer haar drie kinderen om het leven bracht, zal wellicht niet voor het hof van assisen moeten verschijnen. Nu de psychiaters de vrouw ontoerekeningsvatbaar hebben verklaard, vraagt het parket om de vrouw te laten interneren. De kans is groot dat de raadkamer daarmee instemt.

Geen proces voor het hof van assisen, geen gevangenisstraf. Maar wel een verplicht verblijf van onbepaalde duur in een psychiatrische instelling. Dat lijkt de straf te worden voor Bieke W., de moeder die haar drie kinderen thuis in het West-Vlaamse Varsenare vermoordde. Het parket volgt de psychiaters die stellen dat W. ontoerekeningsvatbaar was op het moment van de feiten.

Unaniem

Het was op 28 augustus 2018 dat de politie vroeg in de ochtend werd opgeroepen voor een verkeersongeval waarbij een wagen tegen een brugpijler was geknald. De agenten troffen Bieke W. bijna ongedeerd achter het stuur aan. De vrouw gaf meteen toe dat ze haar drie kinderen – tussen vier jaar en drie maanden oud – thuis om het leven had gebracht. De politie haastte zich naar de woning, waar ze Biekes echtgenoot wakker moesten bellen. Hij had op dat moment nog geen flauw benul van de gruwel die zich onder zijn dak had afgespeeld.

Het gerecht stelde meteen een college van psychiaters aan en die waren unaniem in hun oordeel: “Bieke W. was ontoerekeningsvatbaar op het moment dat ze haar drie kinderen om het leven bracht.” Dat had ook haar advocaat van in het begin gepleit. Hij stelde dat W. met een zware depressie kampte en niet langer zichzelf was. De vader van de kinderen bleef zijn vrouw – ondanks alles – de hele tijd steunen.

Nu al opgesloten

In de wandelgangen klonk aanvankelijk dat het parket er alles aan zou doen om W. voor het hof van assisen te brengen. Maar op basis van het psychiatrisch verslag is dat idee van de baan geschoven en wordt nu de internering gevorderd, een beschermende maatregel met het doel om de persoon mits passende begeleiding weer in de maatschappij te kunnen brengen. Op 13 maart zal het parket de internering vragen aan de raadkamer in Brugge. In bijna negen op de tien gevallen volgt de raadkamer de vordering van het parket.

W. is al sinds begin november opgesloten in een psychiatrische instelling. De kans bestaat dat ze binnen afzienbare tijd “genezen” wordt verklaard en de instelling mag verlaten. Haar advocaat, Philip Van den Berghe, wilde gisteren niet reageren.

.

Nu in het nieuws