Nationale staking wordt dinsdagavond al op gang getrokken: op het spoor en in de lucht

Themabeeld Foto: IMAGEGLOBE

Nationale staking wordt dinsdagavond al op gang getrokken: op het spoor en in de lucht

Print

De nationale staking van de drie vakbonden komt dinsdagavond om 22 uur op gang met 24 urenstakingen bij het spoor en bij luchtverkeersleider skeyes. Beide zullen naar verwachting hoogstens op halve kracht draaien. Woensdag zijn in alle sectoren acties mogelijk, die volgens de vakbonden “ongeziene” proporties zullen aannemen.

Bij het spoor geldt een minimale dienstverlening. Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht dat gemiddeld bijna de helft van de treinen zal rijden, voornamelijk IC-treinen. Reizigers kunnen op de NMBS-routeplanner de aangepaste dienstregeling raadplegen.

Luchtverkeer zwaar verstoord

Bij de luchtverkeersleiding is er geen minimale dienstverlening bij stakingen. Er werden meer dan drie jaar geleden wel gesprekken over opgestart - zo’n minimale dienstverlening staat ook in het regeerakkoord -, maar die gesprekken zijn sindsdien stilgevallen, luidt het aan vakbondszijde.

Het is daarom nog niet helemaal duidelijk hoe zwaar het luchtverkeer verstoord zal zijn. De directie van skeyes kondigde maandag aan dat de capaciteit van het luchtverkeer wordt gehalveerd tijdens de staking, maar ACV-Transcom blijft ervan overtuigd dat er nauwelijks of geen vluchten mogelijk zullen zijn. De luchthaven van Charleroi zal woensdag alvast gesloten zijn en op Brussels Airport is meer dan de helft van de vluchten al geschrapt. Zo cancelde Brussels Airlines haar volledige vluchtschema van woensdag en ook Ryanair annuleerde zo goed als alle vluchten. TUI fly wijkt uit naar buitenlandse luchthavens.

Behalve bij de luchtverkeersleiders, zijn ook acties mogelijk bij andere luchtvaartactoren, zoals afhandelaars, catering, douane enzovoort.

Woensdag in heel het land

Woensdag wordt de nationale staking algemeen. Openbaarvervoermaatschappij De Lijn, MIVB en TEC verwachten zware hinder en ook in de havens zal worden gestaakt. Een reeks bedrijven zal platliggen en winkels kunnen dicht zijn. Ook in het onderwijs kan er een impact zijn. Bijvoorbeeld bij bpost werd niet actief opgeroepen tot staking.

Aanleiding voor de nationale staking is het mislukken van het loonoverleg voor dit en volgend jaar. De vakbonden vinden de 0,8 procent waar de lonen in de periode 2019-2020 mee mogen stijgen bovenop de index onvoldoende. De werkgevers wijzen naar de loonwet, die zegt dat die maximale marge niet mag worden overschreden.

Nu in het nieuws