Homans weigert burgemeesters van 4 faciliteitengemeenten te benoemen

Foto: Luc Daelemans

Homans weigert burgemeesters van 4 faciliteitengemeenten te benoemen

Print

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zal de benoeming van de burgemeesters van faciliteitengemeenten Wezembeek-Oppem, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek niet goedkeuren. Zij hebben volgens Homans bij de gemeenteraadsverkiezingen de taalwetgeving overtreden.

Dat zegt de minister in een interview in ‘De Ochtend’ met Radio 1. De kans is volgens haar “totaal onbestaande” dat de vier nog worden benoemd tijdens deze legislatuur. Volgens haar is het ‘hun eigen schuld’.

“We hebben op voorhand laten weten aan de faciliteitengemeenten dat de gouverneur de oproepingsbrieven zou versturen. Maar ze hebben toch een eigen taalregister gebruikt, dat ze onwettig hebben aangelegd”, zegt ze over de vier burgemeesters.

Ook in Kraainem werd het taalregister gebruikt, maar daar treft de huidige burgemeester geen schuld aan, en daarom kan die volgens Homans wel benoemd worden. De enige faciliteitengemeenten rond Brussel waar alles correct is verlopen is Wemmel. Ook daar is er dus geen probleem voor de burgemeester.

“Ontkenning van de democratie”

Bij de Franstalige partij MR is er weinig begrip voor de beslissing. Federaal Begrotingsminister Sophie Wilmès heeft het over een ontkenning van de democratie.

“De halsstarrigheid van minister Homans om de beslissingen van de Raad van State, het Hof van Cassatie, enzovoort te ontkennen, vormt een flagrante en ontoelaatbare ontkenning van de democratie voor de faciliteitengemeenten”, reageert Sophie Wilmès daarom op de sociale media. De minister woont zelf in Sint-Genesius-Rode.

Beroep

Homans stelt dat de gemeenten nu “voor eens en altijd moeten leren dat ze in Vlaanderen liggen, en zich aan de regels moeten houden”. De niet-benoemde burgemeesters kunnen wel in beroep gaan, Wezembeek-Oppem heeft al bekendgemaakt dat te zullen doen. Sint-Genesius-Rode beraadt zich nog over beroep. Volgens minister Homans zal dat weinig uitmaken. “Het verleden heeft uitgewezen dat dat niet werkt”, verwijst ze naar eerdere beroepsprocedures waarbij Damien Thiéry (MR) van Linkebeek in het ongelijk werd gesteld.

De gemeenten voelen zich in het aantekenen van beroep gesterkt door de Raad van State. Die gaf in twee arresten aan dat Franstaligen slechts één keer om de vier jaar moeten melden dat ze documenten onmiddellijk in hun taal willen ontvangen. De grote meerderheid van de Franstaligen deed dat ondertussen.

Frédéric Petit van Wezembeek-Oppem is boos dat hij het nieuws via de media moest vernemen. “Volgens de arresten van de Raad van State zijn de brieven volstrekt legaal verstuurd”, zegt hij aan Belga. “Mevrouw Homans respecteert de arresten niet, die de draagwijdte van de omzendbrief-Peeters beperken.”

Petit kondigt aan dat hij, net als twee andere aangewezen burgemeesters, een beroep tegen de beslissing van Homans zal indienen bij de Raad van State.

Nu in het nieuws