Bij G4S zijn ze naarstig op zoek naar duizend extra werkkrachten. © rr

Gezocht: 2.500 nieuwe veiligheidskrachten (door toenemend onveiligheidsgevoel bij burgers)

Safety first, want beveiligingsbedrijven Securitas en G4S zoeken samen tot 2.500 nieuwe krachten. Dat komt door een toenemend onveiligheidsgevoel en omdat ook de gewone mens zich stilaan een modern camerasysteem kan permitteren.

Beveiligingsbedrijf Securitas wil dit jaar 1.500 werknemers aanwerven. 1.200 daarvan moeten veiligheidsagenten worden. De andere vacatures zijn er voor receptionisten en technische profielen.

Concurrent G4S is dan weer naarstig op zoek naar duizend extra krachten. Zevenhonderd werknemers worden vervangen omdat ze vertrekken of met pensioen gaan. De driehonderd andere mensen zijn extra krachten.

“Onze sector zit al een tijdje in de lift”, zegt Tom Rommens, recrutement manager van het zesduizend mensen tellende Securitas. “Sinds de aanslagen van 2016 in Brussel, hebben we alleen maar meer mensen moeten aannemen.”

Veiligheidsagenten ziet u vooral in kledingwinkels, maar verzorgen ook mobiele bewaking. Lees: als ’s nachts het alarm in een bedrijf afgaat, dan gaan zij kijken wat er precies aan de hand is. “Bovendien doen we ook aan high security, zoals de beveiliging van het NAVO-hoofdkwartier. Al is daar wel een aparte opleiding van een tiental maanden voor nodig.”

Daarnaast kent u veiligheidsagenten vooral als controleurs van uw bagage op luchthavens in ons land, maar ook als begeleiders van snuffelhonden.

Snufjes

Naast die traditionele taken zetten beveiligingsfirma’s steeds meer in op technologie. “Dankzij de vooruitgang zijn de nieuwe snufjes niet langer alleen maar weggelegd voor de rijken. Ook de man in de straat kan zich een camerasysteem met software aanschaffen. We hebben mensen nodig die zulke systemen kunnen plaatsen en onderhouden.”

Ook bij G4S, dat 6.500 mensen tewerkstelt in de sector, krijgt technologie een steeds grotere rol. “De driehonderd extra mensen die we zoeken, zijn vooral technische profielen: techniekers en onderhoudsmensen die kunnen werken met bijvoorbeeld beveiligingscamera’s”, aldus sales director Bart Verbeeck.

Toch zijn ze bij G4S ook op zoek naar op het eerste gezicht onverwachte profielen, zoals dat van een buschauffeur. “We gaan breder dan alleen maar beveiliging, juist omdat de klant dat vraagt. Voor hem is het makkelijker om één firma te contacteren die meteen voor alles kan zorgen, dan dat hij zeventien verschillende bedrijven moet aanschrijven. Dus zoeken we ook buschauffeurs die mensen van de gate van een luchthaven naar het vliegtuig kunnen brengen. Tijdens een optreden van Katy Perry hebben we zelfs voor een urgentiearts gezorgd.”

Festivals

In de hoop jongeren aan te trekken, organiseert Securitas de komende weken zes zogenaamde ‘festivals’. “Iets tussen een jobdag en een echt festival”, zegt Rommens. De Antwerpse editie vindt plaats op 25 februari in het cultuurhuis Arenberg.

Nu in het nieuws