Brand in woonzorgcentrum in Drogenbos: obussen aangetroffen, maar die zijn niet de oorzaak van de brand

Foto: SSJ

Brand in woonzorgcentrum in Drogenbos: obussen aangetroffen, maar die zijn niet de oorzaak van de brand

Print

In een serviceflat in het Vlaams-Brabantse Drogenbos heeft zich vrijdagavond laat een zware ontploffing voorgedaan. De bewoner raakte slechts licht gewond. Dat de bewoner verzamelaar van oorlogsmateriaal was - zo werden diverse lege obussen gevonden - leek aanvankelijk de oorzaak van de explosie, maar het blijkt om een gasontploffing te gaan.

Een mannelijke bewoner van een assistentiewoning in woonzorgcentrum Palmyra heeft een zeer goede engelbewaarder. Omstreeks 22.45 uur vrijdagavond deed er zich een zware ontploffing voor op zijn gelijkvloers appartement in de Zennebeemd. De explosie moet enorm geweest zijn, want onder meer het raam werd volledig weggeblazen tot in de voortuin, en de hele straat lag bezaaid met stukjes glas. Door de explosie brak er ook brand uit, al was die snel geblust.

Onder meer het aanwezige personeel, dat gealarmeerd werden door het brandalarm, en buurtbewoners verwittigden de hulpdiensten. Omdat er melding was van een uitslaande brand in het woonzorgcentrum, werden meteen tal van ziekenwagens ter plaatse gestuurd. Ook verschillende brandweervoertuigen rukten uit. De gemeentelijke fase van het nood- en interventieplan werd afgekondigd, al was de situatie gelukkig al bij al vrij snel onder controle. Volgens burgemeester Alexis Calmeyn moest wel worden overgegaan tot evacuatie van 34 bewoners. De ontruiming werd in goede banen geleid door de twee aanwezige personeelsleden en enkele buurtbewoners. De bewoners van de ontruimde serviceflats werden opgevangen in een rijwoning wat verderop, en nadien konden ze terecht in de cafetaria van het woonzorgcentrum. Daar moesten ze blijven zolang de brandweer niet kon garanderen dat de ontploffing de stabiliteit van de serviceflats niet had aangetast. De bewoners van het rustoord mochten in hun kamer blijven.

De bewoner raakte als bij wonder slechts licht gewond. De bewoner van de serviceflat liep volgens Mehdi Van Nuijs, de dagelijkse verantwoordelijke, enkel wat snijwonden op en moest niet naar het ziekenhuis. “We zijn hier echt aan een ramp ontsnapt”, zegt Van Nuijs. “De man zou zich in de ruimte hebben bevonden waar de ontploffing zich voordeed. Dat hij en andere bewoners niet ernstig gewond raakten, mag een mirakel genoemd worden.”

De oorzaak van de ontploffing is nog niet helemaal duidelijk. Op straat werden lagen wel her en der obussen, al waren die volgens de hulpdiensten leeg en zouden die niet de ontploffing hebben teweeggebracht. De bewoner bleek wel een verzamelaar van oorlogsmateriaal. “Ik heb ook vernomen dat er allerlei obussen werden gevonden. Dat is natuurlijk niet toegestaan, de bewoners moeten alvast altijd een contract ondertekenen waarin staat dat ze niet in het bezit zijn van gevaarlijke objecten, zoals bijvoorbeeld vuurwerk”, zegt Van Nuijs. “Maar we kunnen niet alles controleren. We waren er alvast niet van op de hoogte. In tegenstelling tot de rustoordkamers, waar het personeel dagelijks verschillende keren binnenkomt, leven de bewoners van de assistentiewoningen nog zelfstandig. Eén keer per week komt er wel een poetsvrouw en een verpleegkundige langs, maar er is niet zoveel zicht op wat er zich in die woningen afspeelt.”

Nu in het nieuws