Ziekenhuis in Leopoldstraat gaat tegen de vlakte voor 89 woningen, hotel en park

Print

De nieuwbouw die in de Willem Rossierstraat verrijst. Het oude herenhuis op de hoek met de Leopoldstraat blijft bewaard. Foto: DMI Vastgoed

Mechelen - In het najaar start de afbraak van de oude campus van het AZ Sint-Maarten in de Leopoldstraat in Mechelen. In het voorjaar van 2020 vat DMI Vastgoed daar de bouw van 89 woningen, kantoren, handelszaken en een hotel aan. Er komt ook een nieuw buurtpark.

Campus Leopoldstraat staat leeg sinds de verhuizing van het AZ Sint-Maarten naar de nieuwbouw in oktober vorig jaar. Uit de oude campus wordt vandaag voor meer dan een half miljoen euro ziekenhuismateriaal verhuisd, bestemd voor goede doelen in binnen- en buitenland.

LEES OOK. Projectontwikkelaar schenkt voor half miljoen materiaal uit oud ziekenhuis weg

Dit najaar, precies een jaar na de verhuizing dus, begint de Hasseltse projectontwikkelaar DMI Vastgoed met de afbraak van de oude gebouwen. Eer het zover is, bekijkt de projectontwikkelaar de mogelijkheden om de site in afwachting van de afbraak een tijdelijke, creatieve invulling te geven.  

Autoluwe woonwijk

Het uitgangspunt in het masterplan dat Emmaüs eerder in samenspraak met de stad opstelde, gaat uit van een duurzame, groene en autoluwe wijk. De belangrijkste functie op de voormalige ziekenhuissite wordt wonen. Vanaf het voorjaar 2020 verrijzen er in verschillende bouwblokken 64 appartementen, 18 woningen en zeven penthouses met een tot drie slaapkamers.

LEES OOK. Sander (27) woont voor 230 euro per maand in verlaten ziekenhuis

Naast de nieuwe woningen is er op de site ook plek voor kantoren, handelsruimtes en een hotel. Ondergronds bouwt de projectontwikkelaar een parkeergarage voor 200 wagens, zowel voor bewoners als bezoekers. "We hebben gekozen voor een ideale mix tussen wonen, werken en winkelen”, zegt Thomas Bijnens van DMI Vastgoed.

Buurtpark

Opvallend aan de toekomstige woonwijk is de hoeveelheid open ruimte die overblijft. Dat resulteert in publieke ruimte van 3.800 vierkante meter met een nieuw plein en een buurtpark van nog eens 2.000 vierkante meter. “Het groene park en de publieke ruimte die we ontwikkelen, geeft ademruimte aan de buurt. Zo krijgt de Mechelaar een stukje van de stad terug”, legt Thomas Bijnens uit.        

 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio