Een pup op de vijf komt uit Oost-Europese fokkerij

Foto: BELGAIMAGE

Een pup op de vijf komt uit Oost-Europese fokkerij

Print

Negentien procent van alle nieuw in Vlaanderen gechipte pups komt uit Oost-Europese fokkerijen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

“Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Roemenië zijn samen goed voor 92,5 procent van de legale import. De Oost-Europese puppybusiness draait dus nog steeds op volle toeren”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Sabine Vermeulen (N-VA), die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

“Er zijn hier wegens de strenge wetgeving gewoonweg té weinig kwekers”, zegt Paul Decooman van Ani-Zoo, de belangenvereniging van huisdierverkopers. “De opgelegde benodigde oppervlakte maakt een grootschalige kweek voor ‘huiselijke’ rassen als buldogs, mops en dwergkezen hier onmogelijk. Onze leden kunnen gewoonweg niet anders dan uit te wijken naar het Oostblok, waar men zich echt in de fok heeft gespecialiseerd.”

Frank Gasthuys, decaan aan de faculteit Dierengeneeskunde van de UGent, waarschuwt toch voor dieren “gefokt volgens de laatste modetrend”. “Aangeboren heup- en elleboogmisvormingen en erfelijke oogziekten zijn gekende problemen. Een week na hun aankomst in ons land worden heel wat pups plots ook erg ziek, soms met de dood tot gevolg. De vraag is dan: werd er wel correct gevaccineerd, zoals aangegeven op de documenten?”

.

Nu in het nieuws