© Bob Augustijnen

Oudste Mechelse koster (92) overleden: twee jaar geleden klom hij nog op de stelling

Het Groot Begijnhof in Mechelen neemt afscheid van een monument. Jan Van Asch, met zijn 92 lentes misschien wel de oudste koster van het land, is woensdagnacht ingeslapen. Twee jaar geleden klom hij nog mee op de stelling om de restauratie van 'zijn' kerk te vieren.

Vorig jaar liep de Mechelaar nog een dijbeenbreuk op bij een val in de Begijnhofkerk waar hij goed van herstelde, maar de jongste tijd sukkelde hij met zijn gezondheid. Woensdagnacht is Jan Van Asch dan overleden in het ziekenhuis. “Met hem verliezen we een ankerpunt en een aanspreekpunt in het Groot Begijnhof”, reageert Jan Mortier, voorzitter van de kerkfabriek van Sint-Katelijne. “Jan was een zachte, rustige man, iemand die altijd voor alles en iedereen klaarstond”, zegt secretaris Guido Vandeneede. De Begijnhofkerk, waarvan het interieur momenteel nog volop in restauratie is, was voor de kwieke negentiger zowaar een levenswerk.

Meer dan 25 jaar was hij er koster. Ontelbare uren grasduinde hij in archieven om meer te weten te komen over de geschiedenis van het Begijnhof. Op die manier droeg hij zelfs zijn steentje bij aan het bouwhistorisch onderzoek voor de restauratie. Dat was een project waar Jan Van Asch lang naar had uitgekeken. In het verleden klaagde hij de erbarmelijke staat van ‘zijn’ kerk meermaals aan. Een orgelpunt brak voor hem aan toen hij in het najaar van 2016 een vergulde haan op de gerestaureerde kerktoren mocht plaatsen. En ook al was Jan Van Asch toen al negentig, het schrikte hem niet af om toch nog mee op de stelling te klimmen.

Van nabij volgde de geëngageerde en geliefde koster de werf mee op. Zo was hij er mee getuige van hoe de barokke Begijnhofkerk na ruim dertig jaar recent eindelijk uit de steigers ging. De bekroning van de interieurrestauratie mag hij niet meer meemaken. “We vinden het jammer dat we hem niet in zijn kerk kunnen begraven”, zegt zijn jongste dochter Els. Volgende week donderdag 14 februari om 10u vindt het afscheid van Jan Van Asch plaats in de Sint-Katelijnekerk. Begin maart zou hij 93 jaar worden.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio