Eerste ring volledig uit synthetisch diamant gecertificeerd in Antwerpen

archiefbeeld Foto: REUTERS

Eerste ring volledig uit synthetisch diamant gecertificeerd in Antwerpen

Print
Antwerpen -

In het labo van HRD Antwerp in de diamantwijk is een ring beoordeeld die volledig gemaakt is van een synthetische diamant. Het 3,865 karaat zware juweel van het Nederlandse bedrijf Dutch Diamond Technologies (DD) is de eerste in zijn soort.

“Voor onze tiende verjaardag wilden we iets verbluffends creëren om onze innovatieve en hightech technieken in de kijker te zetten”, zegt Ton Janssen, CEO van DD. “Dit is een volledig Europese ring: gekweekt in een lab in Duitsland, geslepen in Nederland en beoordeeld door HRD Antwerp in België.”

De ring heeft 133 facetten, tegenover de standaard 57 bij een standaard geslepen diamant. Ze is volledig gemaakt van een 155 karaats ruwe diamant die ontwikkeld werd in een lab, volgens de CVD-methode. Daarbij wordt een mengsel van koolwaterstofgassen verdampt onder lage druk en extreem hoge temperatuur, om een kunstmatige diamant te doen ‘groeien’. De technologie die een synthetische diamant van deze grootte mogelijk maakt, bestaat nog maar sinds 2017.

De diamanten ring kwam twee weken geleden aan in Antwerpen en kreeg hoge scores op alle parameters: klaarheid, kleur, fluorescentie, polijsting en symmetrie. De scorekaart voor synthetische diamant is groen om verwarring met een natuurlijke diamant te vermijden.

Nu in het nieuws