© Rudy de Doncker

Ghost in de Lotto Arena: van paardenkop tot oorwurm

Acht jaar geleden stond het beginnende Zweedse bandje Ghost als voorprogramma van een voorprogramma in de AB. Ze speelden voor twee man, een paardenkop, en ondergetekende (niet te verwarren met de paardenkop). De aanwezigen wisten: dit gaat heel groot worden. En kijk, anno 2019 is Ghost niet van de Vlaamse radio te slaan, heeft de band enkele Grammy’s gewonnen, en vullen frontman Tobias Forge en zijn gemaskerde muzikanten moeiteloos de Lotto Arena.

TDS

Met dank ook aan het meest recente album ‘Prequelle’, dat met zijn meer poppy geluid een nieuw publiek wist aan te boren zonder de oude, meer traditionele hardrockfans kwijt te spelen. Win-win, noemen ze zoiets.

Met de nieuwe oorwurm ‘Rats’ trapte de band woensdagavond af. Wat volgde was een slimme mix van jong en minder jong werk, in een strak georchestreerde show vol hits. ‘Con Clavi Con Dio’ greep terug naar de begindagen (inclusief wierookvat), ‘Cirice’ ging van start met een fulminant gitaarduel, ‘From The Pinnacle To The Pit’ blijft ook na al die jaren een wereldnummer mét wereldriff, en ‘Year Zero’ is heerlijke discometal. Enige minpunten: de pauze van een kwartier na een uur spelen en de schier eindeloze bandvoorstelling naar het eind van de show toe. Die haalden er twee keer de vaart uit. Maar met het trio ‘Dance Macabre’, ‘Square Hammer’ en bisnummer ‘Monstrance Clock’ werd wel een indrukwekkende climax bereikt. Iedereen blij. Wie het gemist heeft: herkansing op 16 juni in het Koning Boudewijnstadion, waar Ghost het voorprogramma van Metallica zal verzorgen.

MEER OVER Metal Maniac