VN: “België moet stoppen met kinderen op te sluiten in gesloten centra”

Het VN-comité voor de Rechten van het Kind wil dat België komaf maakt met het opsluiten van minderjarige migranten in een gesloten centrum. Dat blijkt uit een rapport dat het comité verspreid heeft over de kinderrechten in België.

Sinds deze zomer kan ons land, na een onderbreking van tien jaar, opnieuw gezinnen met kinderen opsluiten met het oog op hun repatriëring. Die ‘gezinsunits’ van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel vormen een veelbesproken onderdeel van het Belgische migratiebeleid. Onlangs nog was er heisa over de 8-jarige Anna Maria die samen met haar familie was opgesloten in het opvangcentrum van Steenokkerzeel in afwachting van hun repatriatie naar Armenië.

LEES OOK.Armeens gezin uit Borgerhout naar terugkeerwoning gebracht

In een rapport dat het VN-comité voor de Rechten van het Kind heeft opgesteld, op basis van hoorzittingen die twee weken geleden plaatsvonden, wordt er erg kritisch naar de gezinsunits gekeken. Het comité zegt “erg bezorgd” te zijn over het herinvoeren van de detentiemaatregel. Er wordt dan ook aanbevolen om een einde te maken aan die maatregel, “die ingaat tegen het belang van het kind”.

Nu in het nieuws