Tot 2.500 euro premie voor wie nieuwe collega aanbrengt

Foto: Photo News, getty images

Tot 2.500 euro premie voor wie nieuwe collega aanbrengt

Print

In de steeds bitser wordende strijd om geschikt personeel te vinden, gebeurt één op de zestien aanwervingen nu al door een premie te geven aan een werknemer die een nieuwe collega aanbrengt. De cadeaus gaan tot 2.500 euro. “Je moet uit pure noodzaak alles uit de kast halen”, zegt Christine Mattheeuws (NSZ).

Bij PSA in de haven van Antwerpen was het 2.000 euro voor wie een nieuwe mechanieker kon aanbrengen. Bij bouwgroep Willemen is het 2.500 euro voor een geschikte nieuwe werkkracht. Ook het personeel van softwarebedrijf Protime uit Aartselaar brengt gewoon zelf vrienden aan, en krijgt daarvoor 1.280 euro én een fles champagne.

LEES OOK. (+) 1.280 euro en fles champagne voor wie collega aanbrengt bij Protime

Een beloningssysteem voor wie nieuwe collega’s aanbrengt, begint stilaan vast deel uit te maken van het rekruteringsbeleid van bedrijven. Eerst bij grote bedrijven, nu ook bij kmo’s. Dat blijkt uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 1.450 kleine en middelgrote ondernemingen.

“Eén op de acht aanwervingen komt er na een tip van een collega”, zegt Christine Mattheeuws. “De helft daarvan heeft ook een beloning gekregen voor die tip. De bedragen daarvoor lopen ver uiteen: hoe specifieker de functie, hoe hoger de premie. Maar het is wel een feit dat het beloningssysteem ingeburgerd geraakt. 45% van de kmo’s denkt eraan om het ook in te voeren in de toekomst.”

Pure noodzaak

Bij het elektrotechnische bedrijf Verstraete Enterprise, dat 260 mensen in dienst heeft, is de beloning een waardebon van 50 euro.

“En dat systeem werkt zeer goed”, zegt Katrien Thollebeek. “De kwaliteit van de kandidaten is goed, omdat ze al goed gebrieft zijn door onze werknemers en dus de juiste verwachtingen hebben.”

Volgens Sem Vandekerckhove van de onderzoeksgroep Arbeid van HIVA-KU Leuven is het premiesysteem ontstaan uit noodzaak. “De arbeidsmarkt is zeer krap: spontane sollicitaties lopen bijna bij niemand meer binnen. Een premie van 2.000 euro is een enorm bedrag, dat komt overeen met een eindejaarspremie waar je een heel jaar voor moet werken. Tegelijk zijn andere opties – een headhuntersbureau, een interimkantoor – vaak nog duurder voor werkgevers. En als je je werknemers inschakelt, laat je hen eigenlijk al een eerste schifting doen. Zij gaan goeie krachten aanleveren.”

Het NSZ heeft geen probleem met het premiesysteem, maar vindt dat er nood is aan structurelere maatregelen om bedrijven makkelijker aan nieuwe krachten te helpen. “Het systeem van flexi-jobs uitbreiden zou helpen, net als de werkloosheidsuitkeringen ­beperken in de tijd”, zegt ­Mattheeuws.

Nu in het nieuws