Tommorrowland

Winnaar van Chinese versie van Idool mag spelen op Tomorrowland

Jiang Liang Foto: gva

Winnaar van Chinese versie van Idool mag spelen op Tomorrowland

Print

De populaire Chinese website Tencent Video heeft een wekelijkse talentenjacht georganiseerd om een Chinese deejay te kiezen die deze zomer op het hoofdpodium van het dancefestival Tomorrowland in Boom mag draaien. De reeks, die een soort van Idool voor deejays is, werd elke week door 60 tot 100 miljoen Chinezen gezien.

Tomorrowland lokt al jaren liefhebbers van elektronische muziek uit de hele wereld naar Boom. Maar Tencent, het grootste online mediabedrijf van China, gaat nog een stapje verder.

Het bedrijf zond het programma Rave uit, waarin sinds december elke week deejays het tegen elkaar opnemen. Het publiek besliste telkens welke kandidaten naar de volgende aflevering mochten doorstoten. Vorig weekend werd de finale uitgezonden. De 39-jarige Jiang Liang, die optreedt onder zijn artiestennaam Jiang Liang Soundsystem (JLS), versloeg in de finale de vijf jongere finalisten en ging met de hoofdprijs lopen: een optreden op het hoofdpodium van Tomorrowland.

Daarmee weten miljoenen Chinezen ook meteen waar Boom ligt. De eerste aflevering van Rave werd door zestig miljoen mensen bekeken. De finale, die vorig weekend plaatsvond, haalde volgens Tencent zelfs 100 miljoen kijkers.

“Tencent is zelf naar ons gestapt met de vraag of het zo’n wedstrijd mocht organiseren”, zegt Debby Wilmsen, woordvoerder van Tomorrowland. “Het bedrijf is vorige zomer ook al op ons festival komen filmen om beelden te maken die ze vanaf december tijdens de talentenjacht konden uitzenden. We zijn heel blij met deze talentenjacht omdat de Chinezen op deze manier de wereld van de elektronische muziek leren kennen, en omdat het bestaan van Tomorrowland zo in de verf wordt gezet.”

“Sinds de uitzendingen van Rave in december zijn gestart, is de verkoop van tickets van Tomorrowland in China sterk gestegen. Vorig waren er ook al veel Chinezen op het festival in Boom”, zegt Wilmsen.

Winnaar Jiang Liang draait dubmuziek die op reggae is gebaseerd. “Het is nog niet duidelijk op welke dag en op welk uur hij op het hoofdpodium in Boom zal staan. Dat beslissen we pas op een later moment”, zegt Debby Wilmssen.

Het staat wel vast dat Liang maar één optreden zal geven, en dus maar op één van de twee Tomorrowland-weekends te zien zal zijn.

Zet de succesvolle talentenjacht in China de poort open voor nog meer buitenlandse wedstrijden? “Er zijn nog geen concrete plannen, maar die kunnen er wel komen”, zegt Wilmsen. “We hebben wel al eens een Japanse radio als mediapartner gehad. Tomorrowland is steeds populairder in Azië. Vorig jaar waren er in Boom bijvoorbeeld niet alleen Chinezen en Japanners, maar ook veel Indiërs en een hele groep mensen uit Myanmar.”