Vrouw (41) sticht brand na conflict met buur: tien doden bij “ongelooflijk hevige” appartementsbrand in Parijs

Bij een hevige brand in een appartement in Parijs zijn in de nacht van maandag op dinsdag tien mensen om het leven gekomen. Er vielen ook 36 gewonden, onder wie 8 brandweerlieden, zo bevestigt de brandweer, die zegt dat het nog altijd om “een voorlopige balans” gaat. Het gebouw wordt nog steeds doorzocht. Een bewoonster van het gebouw, een 41-jarige vrouw met psychische problemen, is opgepakt. Ze zou gewag hebben gemaakt van een conflict met een buur.

dgs, adb

De brand is rond 1 uur om een nog onbekende reden ontstaan en was “ongelooflijk hevig”, zo citeerde de krant Le Parisien de brandweer. Na meer dan vijf uur raakten zowat 250 spuitgasten de brand meester, al woedden er nog steeds vlammen op de zevende en achtste verdieping. Sommige bewoners waren naar het dak gevlucht, anderen schreeuwden door het raam om hulp.

© AP

Uit voorzorg zijn belendende gebouwen geëvacueerd, de politie en brandweer blokkeerden meerdere straten.

De verwoestende brand is op één van de bovenste verdiepingen ontstaan, met name de zevende of de achtste, de hoogste van het gebouw dat volgens zender France Info in de jaren zeventig is gebouwd.

Vrouw opgepakt

Al enkele minuten na het uitbreken van de brand werd een vrouw opgepakt, zo meldt radiozender Europe 1. De vrouw werd tegenover het gebouw opgepakt toen zij eerst een auto en daarna een vuilnisbak in brand poogde te steken. Volgens nieuwszender BFTM betreft het een 41-jarige vrouw die psychische problemen zou hebben. Zij zou gewag hebben gemaakt van een conflict met een buur.

Er loopt een onderzoek tegen haar voor “opzettelijke vernieling door brand, met de dood als gevolg”.

Het stadsbestuur heeft in het gemeentehuis van het 16de arrondissement een crisiscel opgericht om de getroffen psychologisch of anders bij te staan. De Raad heeft een minuut stilte in acht genomen, aldus nieuwszender BFMTV. “Parijs is in rouw”, twitterde burgemeester Anne Hidalgo die tegenover de slachtoffers haar medeleven heeft betuigd. Hidalgo gaat zich ook ter plaatse begeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De burgemeester bedankte de brandweerlieden die eens te meer hun leven hadden geriskeerd. ook minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner loofde de brandweer die volgens hem 50 mensen heeft gered.

“Frankrijk wordt in emotie wakker”, twitterde president Emmanuel Macron die eraan toevoegde met zijn gedachten bij de slachtoffers te zijn. Hij dankte de brandweer vanwege zijn “moed die toeliet talrijke levens te redden”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© AFP

MEER OVER Frankrijk

Nu in het nieuws