© BELGA

Joke Schauvliege na uitspraken over complot in klimaatbetogingen: “Ik heb niet gelogen, maar me vergaloppeerd”

Joke Schauvliege (CD&V) heeft dinsdagochtend in ‘De Ochtend’ op Radio 1 gereageerd op haar opmerkelijke speech over het klimaatprotest “waarin ze een complot ziet.” De minister van Omgeving, Natuur en Landbouw gaf toe nooit contact te hebben gehad met de Staatsveiligheid over de klimaatbetogingen. Ze excuseerde zich uitvoerig voor die eerdere uitspraken. “Ik heb me laten meeslepen door frustraties”, klinkt het onder meer. En nog: “Ik heb niet gelogen, maar me vergaloppeerd.” De organisatoren van de klimaatacties reageren verbouwereerd en ook uit de politiek komen heel wat misnoegde reacties.

cm, il

LEES OOK. VIDEO. Schauvliege beschouwt klimaatbetogingen deels als wraakactie: “Ik weet wie achter heel die beweging zit”

LEES OOK. STANDPUNT. CD&V is duidelijk helemaal het noorden kwijt

Tijdens ‘De Ochtend’ op Radio 1 reageerde Schauvliege voor het eerst live op enkele opvallende uitspraken in een speech bij het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS). “Ik geef toe dat ik nooit rechtstreeks contact heb gehad met Staatsveiligheid”, klonk het. “Ik excuseer me daarvoor.”

“Weinig geslapen”

De minister liet weten dat ze de voorbije weken heel wat verwijten naar het hoofd gegooid kreeg en zich daardoor gefrustreerd voelde. “Ik wil het niet goed praten, maar ik heb de laatste weken heel veel bagger over me heen gekregen en heel weinig geslapen. Ik heb me tijdens de speech dan ook laten meesleuren door frustraties.”

Hoewel Schauvliege toegeeft dat ze niet de waarheid heeft gesproken, ontkent ze dat ze bewust heeft gelogen. “Ik ben ook maar een mens. Ik heb niet willens nillens de waarheid verdraaid. Ik heb niet gelogen, ik heb me vergaloppeerd”, aldus de minister. “Het was niet om de achterban daar een plezier te doen. Ik heb de voorbije jaren altijd al opgeroepen tot verzoening tussen natuur en landbouw. Ik heb dat ook uitdrukkelijk vermeld in mijn speech en vind het erg jammer dat alles verloren zou gaan door die uitspraak. Als we meer willen doen voor het klimaat hebben we iedereen nodig en moeten we niet polariseren.”

Minister af?

Op de vraag of Schauvliege nu wel minister kan blijven, nu haar geloofwaardigheid is aangetast, reageert ze stellig. “Ik heb mijn excuses aangeboden, meer kan ik niet doen. Het heeft weinig zin om hier met een vergrootglas naar te kijken. Ik denk dat er een mooi palmares ligt op het vlak van klimaat, maar geloof wel dat we nog veel moeten doen. Ik zou dat werk graag verderzetten.” Schauvliege herhaalde ook dat ze blij is dat er zoveel mensen opkomen voor het klimaat.

De CD&V-minister heeft naar eigen zeggen ook al contact gehad met haar voorzitter Wouter Beke. “Ook hij betreurt dat die uitspraak is gebeurd. Maar de voorzitter weet dat ik werk op basis van verzoening en niet op basis van polarisering.”

Speech

In haar speech voor het Algemeen Boerensyndicaat in Lierde afgelopen weekend zei Schauvliege aan haar toehoorders: “Een aantal natuurorganisaties heeft mij in het begin van mijn legislatuur, 3,5 jaar geleden gezegd: “Wacht maar, onze wraak zal zoet zijn. Wij zullen ook betogingen doen, maar dan in de andere richting”.”

“Ik zie misschien spoken, maar ik denk dat er iets van waarheid in zit. Wat ik de voorbije weken in scène zie gezet worden, op vlak van klimaat, dat doet er mij heel sterk aan denken. Dat men hier de omgekeerde beweging aan het doen is.” En we moeten ons daarvan goed bewust zijn, zei ze in haar speech voor het Algemeen Boerensyndicaat.

Staatsveiligheid

“Veel mensen die betogen, beseffen niet dat ze een stukje deel uitmaken van een opgezet systeem. Ik weet wie achter heel die beweging zit zowel van de zondagse betogingen als de spijbelaars. Men heeft me dat ook verteld vanuit Staatsveiligheid. Ik kan u garanderen dat ik niet alleen spoken zie en dat de klimaatbetogingen meer zijn dan spontane solidariteitsacties met ons klimaat.”

Inmiddels heeft de Staatsveiligheid laten weten dat ze niets over de klimaatbetogingen heeft gemeld aan de minister. Ook Joke Schauvliege zelf meldde op Twitter dat ze “zich te fors en fout heeft uitgedrukt over de Staatsveiligheid.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Geen betrokkenheid van BBL”

Mathias Bienstman, beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu, wil hier naar eigen zeggen niet veel woorden aan vuilmaken. “Dit is een soort paranoïde framing, waarbij ze – zoals ze zelf ook zei – mogelijk spoken ziet. De jongerenbetogingen zijn gestart vanuit een verontwaardiging, en daarbij is geen betrokkenheid van BBL. In die zin denk ik dat de minister op het verkeerde spoor zit, en dat ze het meer als signaal moet zien om zelf meer ambitie te hebben.”

“Ze is blijkbaar vooral minister van Landbouw en neemt haar bevoegdheden van Milieu en Natuur niet helemaal ter harte. Of ze kan aanblijven? Ik denk dat we het stof moeten laten neerdwarrelen en zien of de minister haar uitspraken corrigeert. Het belangrijkste is dat de betogers er met recht en rede staan.”

“Belediging voor ons authentieke engagement”

“Wij staan al jaren in het centrum van het Belgische klimaatdebat”, zegt Zanna Vanrenthergem, woordvoerder van Climate Express, dat samen met de Klimaatcoalitie haar schouders onder de protesten zet. “Hoe kan het dat een minister van klimaat de belangrijkste klimaatorganisaties van ons land niet kent? Waar heeft zij de afgelopen tien jaar gezeten? In plaats van het gigantische draagvlak te omarmen, criminaliseert minister Schauvliege burgers zoals ons die in hun vrije tijd een mars organiseren. Dat is een minister onwaardig.”

“Bewuste jongeren”

“De aantijging van de minister is een belediging voor het authentieke engagement van zovele jongeren”, zo reageert Youth for Climate. “Wij zijn bewuste jongeren die met eigen ogen konden vaststellen hoe het klimaatakkoord niet werd ondertekend door België een week na de grootste klimaatmars ooit in december”, stelt Youth for Climate op zijn Facebookpagina.

De klimaatjongeren ontkennen dat ze gestuurd worden vanuit een complot. “De verontwaardiging die we terecht voelden is thuis aan onze eigen keukentafel ontstaan nadat we hoorden over de acties van Greta Thunberg. Greta is de grote inspirator van alle klimaatspijbelaars in heel Europa en zo ook voor ons en onze beweging Youth For Climate. Aan die keukentafel beslisten we iets te doen. Daar was niemand bij en dat was ook niet nodig: het gaat slecht met het klimaat, we zijn kwaad en dat willen we tonen”, aldus Youth for Climate.

De klimaatspijbelaars hopen nog altijd “op een constructief en positief antwoord vanuit de politiek, een samenwerking over alle partijgrenzen heen die klimaat voorop stelt en vooral daadkrachtig de problemen aanpakt”.

SP.A: “Inderdaad geen toeval, maar...”

Ook oppositiepartij SP.A reageert scherp op Schauvlieges uitspraken: “Minister Joke Schauvliege heeft gelijk: de klimaatbetogingen zijn geen toeval. Ze zijn het gevolg van haar ambitieloos klimaatbeleid”, aldus Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke. “Alleen wil minister Schauvliege dat maar niet inzien.”

“De excuses die ze inroept om de eisen van de klimaatbetogers niet ernstig te nemen, zijn hallucinant. Waar de minister de betogingen eerst als een steunbetuiging beschouwde, beweert ze nu dat er een complot achter zit. Hoe ernstig kunnen wij minister Schauvliege nog nemen? SP.A steunt de eisen van de klimaatbetogers. Maar het is pijnlijk duidelijk geworden dat we van minister Schauvliege niets meer hoeven te verwachten.”

Verschillende Groen-kopstukken, onder wie voorzitster Meyrem Almaci, lieten op Twitter hun onbegrip voor Schauvliege blijken:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Blij dat jongeren draagvlak vergroten”

Gevraagd naar een reactie stelde het kabinet van Schauvliege maandagavond dat “de minister blij is dat zoveel jongeren het draagvlak voor toekomstige bijkomende en moeilijke klimaatmaatregelen vergroten.”

“Zij waarschuwt voor een polarisering tussen landbouw en natuur door de persoonlijke anekdote over de betogingen uit 2004 te vertellen. Zij geeft nog informatie mee over de klimaatbetogingen die zij zaterdag op de dag van de nieuwjaarsreceptie had vernomen”, aldus de reactie.

Behalve een retweet door voorzitter Wouter Beke van Schauvlieges verontschuldigingen bleef het voorts stil bij CD&V.

Vastgoed

Jobs in de regio