© Rudy De Doncker

Behemoth in de AB: hard werken loont

Wie had tien jaar geleden durven voorspellen dat het Poolse Behemoth ooit de AB zou uitverkopen? Het succes van de band bewijst dat het ook in het genre van de extreme metal loont om hard te werken.

TDS

Beleefde jongens, die metalmannen. Tomas Lindberg, frontman van voorprogramma At The Gates, en Nergal, de zanger van Behemoth, spraken zondagavond een mondje Nederlands tegen het publiek in de Ancienne Belgique. Bij Lindberg is dat niet eens zo verrassend: hij is al een tijdje samen met een Antwerpse. Zijn At The Gates bracht een strakke set melodieuze death metal, met een goeie mix van oud en recent werk.

Maar de AB was vooral gekomen voor het Poolse Behemoth, dat nu echt wel de doorbraak naar een groot publiek geforceerd heeft. De zaal was zelfs uitverkocht. “We komen van een klein zaaltje als de Biebob. Zie ons hier staan!”, lachte Nergal. Een rijtje steengoede platen – met als voorlopig hoogtepunt het vorig jaar verschenen ‘I Loved You At Your Darkest’ – heeft de band naar de Champions League van de metal gebracht. Nergal en co hebben daarnaast ook hard gewerkt aan het showelement. Vuurwerk, rookblazers, confettikanon, kostuumwissels… Je zou het – als je streng bent in de metal-leer en zweert bij een band als Watain, bijvoorbeeld – een Efteling-versie kunnen noemen, maar dat neemt niet weg dat Behemoth best wel wist te boeien met zijn show. De muziek deed de rest. De klemtoon lag op de meest recente plaat, waarvan vijf songs gespeeld werden, waaronder de prijsnummers ‘God = Dog’ en ‘Bartzabel’, dat een vroeg hoogtepunt vormde. Maar ook de oudere songs imponeerden: wat een wereldnummer blijft bijvoorbeeld ‘Lucifer’. Om van ‘Blow Your Trumpets Gabriel’ nog maar te zwijgen.

Behemoth brengt complexe, brutale death/black die niet ergens in de jaren negentig is blijven plakken, maar zich verder is blijven ontwikkelen. Ook dat verklaart het succes van de band. Wie hen zondagavond gemist heeft: Nergal en co spelen deze zomer ook op Graspop.

MEER OVER Metal Maniac